Det kan vara svårt att själv avgöra var gränsen går mellan nedstämdhet och sjuklig depression. Om din vardag inte längre fungerar och du inte orkar ta hand om dig själv på ett bra sätt, har du sannolikt en depression och bör söka hjälp.

Går du igenom en jobbig period i livet kan nedstämdhet vara en naturlig reaktion. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som är orsaken till nedstämdheten. Då kan det kännas lättare om du pratar med någon du litar på. Att sätta ord på dina känslor kan hjälpa dig att komma fram till vad problemet är.

Om nedstämdheten pågår under en längre tid bör du söka hjälp från sjukvården. Två veckor av sammanhängande nedstämdhet innebär ofta att du har drabbats av en depression. Om du tycker att det är svårtt att gå själv kan du be en vän eller anhörig att följa med.

Första gången du råkar ut för en depression kan det vara svårt att förstå vad som händer. De mest typiska symtomen på en depression är att du känner dig nedstämd och ledsen under en längre tid och att du inte känner glädje eller intresse för någonting. Andra viktiga tecken är att du saknar aptit, har ångest och sömnproblem. Du kan känna hur du saknar energi, undviker sociala kontakter och isolerar dig.

I många fall känner sig en deprimerad person inte sjuk utan upplever sig snarare som trött, orkeslös, värdelös och bara till besvär för andra. Problemen känns stora och omöjliga att lösa.

Vänta inte för länge med att söka hjälp, risken finns att du far illa och att depressionen blir svårare att behandla.

Du är inte ensam

Du behöver inte skämmas över att du har drabbats. Det är vanligare med depressioner än du tror. 20-25 procent av alla kvinnor och 15-20 procent av alla män blir någon gång under sitt liv så pass deprimerade att de behöver behandling i form av terapi och/eller antidepressiva läkemedel.

Du kan kontakta någon intresseförening som kan ge råd och hjälp. Genom föreningarna kan du prata med personer i liknande situation eller de som har god erfarenhet. Du kan även kontakta olika telefonrådgivningar som exempelvis Nationella hjälplinjen eller Jourhavande medmänniska. Om du vill veta mer om depressionssjukdomar finns det både böcker samt information på internet.

Behandlingsmetoder

Vägen ur en depression kan se olika ut för olika personer. Det viktigaste är att du får rätt diagnos så att behandlingen kan anpassas efter vad som passar dig bäst. Behandlingen ska hjälp dig ur depressionen så att du kan komma tillbaka.

Det vanligaste sättet att behandla depression är med läkemedel, så kallade antidepressiva läkemedel. Effekten kommer först efter cirka tre veckor, vilket kan kännas som en mycket lång tid. Läkemedelsbehandlingen måste sedan fortsätta i flera månader så att depressionen hinner läka ut under tiden.

Psykoterapi kan också vara en lämplig behandlingsform, framför allt vid återkommande depressioner. Den kan också kombineras med läkemedelsbehandling. Vid svår depression med risk för självmord är inläggning på sjukhus nödvändig för att skydda dig från att skada dig själv.

Fråga om råd

Undrar du över något? Kanske har någon annan undrat samma sak. Klicka på Hitta frågor och svar till höger. Leta upp din fråga eller ställ en fråga själv till personal inom vården. De som svarar har inte möjlighet att svara på alla frågor. Du kan också ställa en fråga och få ett personligt svar genom att logga in på Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

För råd på arabiska ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om du behöver hjälp med din nedstämdhet eller depression ska du vända dig till din vårdcentral i första hand. Där hjälper de dig med diagnos, behandling och stöd.

Om dina besvär blir akuta och du har självmordstankar ska du omedelbart söka vård. Kontakta din psykiatriska öppenvårdsmottagning eller det mobila psykiatriska teamet.

Om du av någon anledning inte snabbt lyckas nå dem, ska du i stället söka upp länets psykiatriska akutmottagning som ligger på S:t Göransområdet och som är öppen året runt, dygnet runt. Mottagningen finns till bland annat för just denna typ av svåra akuta psykiska problem. Där görs en akut bedömning och man ser till att du får vård.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.