Det kan vara svårt att själv avgöra var gränsen går mellan nedstämdhet och sjuklig depression. Du har sannolikt en depression om din vardag inte längre fungerar och du inte orkar ta hand om dig själv på ett bra sätt. Då bör du söka hjälp.

Går du igenom en jobbig period i livet kan nedstämdhet vara en naturlig reaktion. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som är orsaken till nedstämdheten. Då kan det kännas lättare om du pratar med någon du litar på. Att sätta ord på dina känslor kan hjälpa dig att komma fram till vad problemet är.

Om nedstämdheten pågår under en längre tid bör du söka hjälp från sjukvården. Två veckor av sammanhängande nedstämdhet innebär ofta att du har drabbats av en depression. Om du tycker att det är svårt att gå dit själv kan du be en vän eller anhörig att följa med.

Första gången du råkar ut för en depression kan det vara svårt att förstå vad som händer. De mest typiska symtomen på en depression är att du känner dig nedstämd och ledsen under en längre tid. Du känner inte heller glädje eller intresse för någonting. Andra viktiga tecken är att du saknar aptit, har ångest och sömnproblem. Du kan känna att du saknar energi, undviker sociala kontakter och isolerar dig.

I många fall känner sig en deprimerad person inte sjuk utan upplever sig snarare som trött, orkeslös, värdelös och bara till besvär för andra. Problemen känns stora och omöjliga att lösa.

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Risken finns att du far illa och att depressionen blir svårare att behandla.

Du är inte ensam

Du behöver inte skämmas över att du har drabbats. Det är vanligare med depressioner än du tror. 20-25 procent av alla kvinnor och 15-20 procent av alla män blir någon gång under sitt liv så pass deprimerade att de behöver behandling i form av terapi och/eller antidepressiva läkemedel.

Du kan kontakta någon intresseförening som kan ge råd och hjälp. Genom föreningarna kan du prata med personer i liknande situation eller de som har god erfarenhet. Du kan även kontakta olika telefonrådgivningar som exempelvis psykiatriska akutmottagning som ligger på S:t Göransområdet och som är öppen året runt, dygnet runt. Mottagningen finns till bland annat för just denna typ av svåra akuta psykiska problem. Där görs en akut bedömning och man ser till att du får vård.