Om du känner dig orolig eller rädd inför förlossningen är det viktigt att du berättar det för din barnmorska på mödrahälsovården så att hon kan hjälpa dig med förberedande samtal eller remittera dig vidare för hjälp.

Förlossningsrädsla inget ovanligt

Oro och rädsla inför förlossningen är inget ovanligt – tvärtom är det något som personalen inom mödrahälsovården och förlossningsvården känner väl igen. De flesta känner oro någon gång under graviditeten men bara en av tjugo gravida kvinnor lider av förlossningsrädsla som är så stark att den påverkar deras vardag. Stark rädsla kan hindra de positiva tankarna om barnet.

Vad handlar rädslan om?

Ofta handlar rädslan om att förlossningen ska göra väldigt ont eller att du själv eller barnet ska komma till skada. Ibland grundar sig rädslan i dåliga erfarenheter från en tidigare förlossning eller sjukhusvård i något annat sammanhang. Du kanske tvivlar på att du och barnet kommer att få stöd och hjälp under förlossningen. Kanske är du också rädd för att tappa kontrollen över dig själv. Förlossningsrädslan kan till och med ha gjort att du undvikit att bli gravid trots att du längtat efter barn.

Även den blivande pappan/partnern kan känna rädsla inför förlossningen. Som medföljare kan pappan/partnern känna sig maktlös, ensam och orolig för att det inte ska gå bra för partnern och barnet.

Vad du kan göra själv

Om du är rädd för förlossningen kan du göra en del själv för att hantera din rädsla. Du kan ta reda på mer om hur en förlossning går till, exempelvis genom att läsa mer under länkarna här bredvid. Kunskapen ger dig en bild av vad du kan vänta dig under förlossningens olika faser.

Du kan berätta hur du känner för någon som lyssnar och respekterar din oro. Stödet från en annan människa kan vara till stor hjälp när du ska bearbeta din rädsla och dina tankar kring förlossningen.

På en förlossningsförberedande kurs kan du få tillfälle att tala med andra blivande föräldrar om både förhoppningar och oro. När du vet var du ska föda kan du ta reda på mer om vilket stöd och vilken smärtlindring just den förlossningskliniken kan erbjuda.

Oavsett om du är mycket eller lite orolig är det bra om du berättar om din rädsla för din barnmorska på mödravårdscentralen.

Fråga om råd

Om du är orolig ska du alltid prata med din barnmorska. Hon är till för att hjälpa dig.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Adress och telefonnummer till mödrahälsovården hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Innan du blir gravid

Är du så rädd för förlossningen att du inte vågar skaffa barn? Om du vill prata om graviditet och förlossning innan du blir gravid kan du få träffa en barnmorska för ett så kallat gravidplanerande samtal. Ni pratar då igenom vad du har för möjligheter, hur du känner och vad du kan få för stöd. Det här kan du göra ensam eller tillsammans med din partner. Kontakta en barnmorske- eller mödrahälsovårdsmottagning och be att få tala med en barnmorska.

När du är gravid

Ibland kan det räcka att du får lite extra tid med din barnmorska så att ni i lugn och ro kan prata igenom din oro och försöka reda ut vad som skulle få dig att känna dig tryggare.

När barnmorskans stöd inte räcker finns andra möjligheter till stöd, behandling och förlossningsplanering. Det kan vara psykolog eller kurator som samarbetar med barnmorskemottagningen. Det kan också handla om en remiss till förlossningskliniken, där man oftast har en särskild samtalsmottagning för kvinnor med stark rädsla för förlossning.

Efter samtal med psykolog, barnmorska eller läkare görs ofta en särskild planering för att du ska känna dig så trygg som möjligt inför din förlossning.

Förlossningssätt

En del förlossningsrädda blivande mammor funderar över ett planerat kejsarsnitt som en lösning. Det händer också att det är pappan som önskar kejsarsnitt. Men att gå igenom ett kejsarsnitt kan vara påfrestande för både mamman och barnet, och därför försöker man oftast erbjuda andra lösningar för att göra förlossningen så trygg som möjligt. Många av dem som önskat kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla väljer att föda på vanligt sätt efter ett samtal om rädslan. Det viktiga är att du blir tagen på allvar, att du får en chans att ta reda på vad du är rädd för och hur du kan handskas med rädslan.

Att skriva en särskild vårdplan är ett sätt att ge ökad trygghet inför förlossningen. I vårdplanen brukar man beskriva vad rädslan handlar om och vilket behov av stöd och vård kvinnan har. Skulle du ändå känna alltför stor rädsla för att föda kan man planera för ett kejsarsnitt. Innan ett beslut tas om kejsarsnitt går läkaren igenom med de blivande föräldrarna vad ett kejsarsnitt innebär.

Se filmer

Du kan förbereda dig genom att titta på våra filmer Mina vårdkontakter.