Solens strålar skänker liv och värme, men kan också vara skadliga. En del av solens ljus kallas ultraviolett strålning. Den påverkar huden och kan orsaka skador i hudcellernas DNA (arvsmassa). Därför är det bra att vara försiktig när du är ute i solen.
Att vistas i solen är något de flesta människor tycker om. Det ger värme och ljus och får oss att vakna till efter den mörka vintern. Men det gäller att inte överdriva solandet och att skydda sig mot ultraviolett strålning.
UV står för ultraviolett strålning, den strålning från solen som har kortare våglängd än det synliga ljuset och kan orsaka brännskador i huden. UV kan även orsaka skador i hudcellers DNA och bidra till uppkomsten av hudcancer. UV-index är ett mått på solens brännkraft och visar hur skadlig strålningen är för huden. Skalan för UV-index går från 0-11. När värdet är mer än 3 ska du skydda dig med kläder. Använd även solskyddsmedel som ett komplement på oskyddade kroppsdelar om du ska vara i solen länge.
UV-index beror på årstid och väderlek och är som högst på sommaren vid klart väder. Uttunningen av ozonlagret gör också att UV-index kan stiga även när solen inte står särskilt högt på himlen. För att skydda oss mot solens skadliga strålar behöver vi kunna ta till skyddsåtgärder när solstrålningen är som starkast.
Känsligheten för solstrålning beror också på vilken hudtyp du har. Det finns sex olika hudtyper med olika känslighet för solstrålning. Ju lägre siffra, desto större anledning att vara försiktig. Hudtyp 1 ska alltid skydda sig, medan hudtyp 4-6 (brun till mörkbrun hudfärg) inte behöver vara lika försiktiga.
De tre första hudtyperna är de som främst behöver skydda sig.
Solstrålningen är starkare vid fri horisont, till exempel till havs, än i en stad. När vi är omgivna av träd och byggnader studsar solstrålarna mot luftmolekylerna och därigenom minskar solstrålningens styrka. När solstrålarna studsar uppkommer så kallad reflekterad strålning, som gör att du kan bli solbrun även om du vistas i skugga.
Solens brännkraft reflekteras också olika mycket av olika ytor, som till exempel asfalt eller snö. Ju mer av solstrålningen som reflekteras, ju starkare blir den sammanlagda strålningen som vi utsätts för. Solstrålningen reflekteras ganska lite (10% eller mindre) av till exempel gräs, asfalt eller trottoarer. En sandstrand reflekterar mer (ungefär 20%) och vatten ännu mer (ungefär 25-30%). Vit snö kan reflektera omkring 80% av solstrålningen. Därför är det lätt att bli bränd i ansiktet när du åker skidor i solsken.
Solen är en stark ljuskälla som vi behöver för vår överlevnad. Men vi måste vistas i solen med försiktighet och måtta. Det du behöver tänka på är UV-index, din hudtyp och olika ytors reflektionskraft. Allt sammantaget avgör hur länge du kan vara ute i solen utan att bli bränd.
Det är alltid bra att skydda sig mot stark solstrålning eftersom UV-strålning inte bara leder till brännskador och ökad risk för hudcancer. Den skadar även huden på sikt så att den blir mindre elastisk och gör att man får fler rynkor och pigmentfläckar.