Solens strålar skänker liv och värme, men kan också vara skadlig. En del av solens ljus kallas ultraviolett strålning och påverkar huden och kan orsaka skador i hudcellernas DNA (arvsmassa). Därför är det bra att vara försiktig när du är exponerad för solljus.

Att vistas i solen är något de flesta människor tycker om. Det ger värme och ljus, får oss att vakna till efter den mörka vintern. Men det gäller att inte överdriva solandet och att skydda sig mot ultraviolett strålning.

UV-index

UV utläses ultraviolett. UV-index är ett mått på solens brännkraft och visar hur skadlig strålningen är för huden. Skalan för UV-index går från 0-11. När värdet är mer än 3 ska du skydda dig med kläder. Använd även solskyddsmedel om du ska vara i solen länge.

UV-index beror på årstid och väderlek och är som högst på sommaren vid klart väder. Uttunningen av ozonlagret gör också att UV-index kan stiga även när solen inte står särskilt högt på himlen. För att skydda oss mot solens skadliga strålar behöver vi kunna ta till skyddsåtgärder när solen lyser som starkast.

Hudtyper

Solens skadlighet beror också på vilken hudtyp du har. Det finns sex olika hudtyper hos oss människor med olika känslighet för solstrålning. Ju lägre siffra, desto större anledning att vara försiktig. Hudtyp 1 ska alltid skydda sig, medan hudtyp 4-6 (brun till mörkbrun hudfärg) inte behöver vara lika försiktiga.

Här är din hudtyp

De tre första hudtyperna är de som främst behöver skydda sig.

  • Hudtyp 1 är ganska ovanlig. Här är rekommendationen att alltid skydda sig mot solen med kläder och solkräm. En typisk hudtyp 1 har vit hud, är rödhårig, blir alltid bränd första gången i solen och blir heller nästan aldrig brun.
  • Hudtyp 2 har ljus hud, är blond och blir ofta bränd, och därefter brun ibland. Även här ska man iaktta stor försiktighet i solen.
  • Hudtyp 3 har ljus hud, ofta brunt hår, bränner sig sällan och blir alltid brun.

Solens UV-strålar reflekteras olika

Solens strålar är starkare vid fri horisont än om vi är omgivna av träd och byggnader. Solstrålarna studsar mot luftmolekylerna och därigenom minskar styrkan. Men du måste också tänka på att solens brännkraft studsar med olika kraft beroende på omgivningen.

Solens brännkraft reflekterad vid olika ytor:

Gröna ängar

0,8 - 1,6%

Solsvedda gräsytor

2 - 3,7%

Trädäck på båt

6.4%

Svart asfalt

5 - 9%

Trottoarer

8 - 12%

Granitklippor

8 - 12%

Torr strandsand vid Atlantkusten

15 - 18%

Våt strandsand vid Atlantkusten

7%

Havsbränning

25 - 30%

Nysnö

88%

Gammal, smutsig snö

50%

Sola försiktigt

Solen är en stark ljuskälla som vi behöver för vår överlevnad. Men vi måste nyttja solen med försiktighet och måtta. Att tänka på är UV-index, din hudtyp och olika ytors reflektionskraft. Allt sammantaget avgör hur länge du kan vara ute i solen.