Trädgårdsfantasten och hemmafixaren lever inte ofarligt när de ger sig ut i trädgårdar, klättrar upp på tak eller snickrar verandor. Här får du tips om hur du minskar skaderisken.

Under sommaren längtar många av oss efter att renovera, röja och måla. Det sätter sina spår i sjukhusstatistiken. Varje år skadar sig cirka 40 000 personer i hela landet så illa vid gör-det-själv- eller trädgårdsarbete att de behöver uppsöka läkare för vård. Istället för att bocka av på att göra-listan blir det sjukskrivning och förstörd semester.

"Skadesäsongen" börjar i april när de första entusiasterna ger sig ut i trädgårdarna. I augusti kan många se tillbaka på en sommar som inte riktigt blev som de hoppats.

Känsliga fingrar och händer

Att skära sig på en kniv eller ett verktyg när man ska ta bort något som fastnat är en vanlig skada. Yxor och handsågar som slinter och hammare som missar spiken och träffar handen istället är inte ovanligt. Det har hänt att personer fått uppsöka sjukhus med borrmaskinen fortfarande fast i handen.

Våra händer är väldigt känsliga. Nerverna ligger ytligt. En skadad nerv innebär förlorad känsel och svårighet att till exempel böja handen och greppa med den. Ärr på händerna är också besvärligt eftersom de kan störa känseln.

Vedklyvar och olika maskinsågar kan skada en eller flera fingrar så allvarligt att det krävs amputation. Att använda skyddshandskar är bra, men tänk på att för stora handskar ökar risken för att du fastnar i maskinen.

Bli vän med din gräsklippare

Varje år skadar flera hundra personer i Sverige händer, fötter och ben när de klipper gräsmattan. En vanlig olycksorsak är när personen klipper barfota, halkar i blött gräs och sedan drar med sig gräsklipparen över benen. Ibland rullar gräsklipparen ned över foten när man klipper i uppförsbacke.

Ha på skor som skyddar foten och som inte halkar lätt. Flip-flops och sandaler är inga bra alternativ. Klipp gärna gräset när du är ensam. Då slipper du bli distraherad av lekande barn eller någon som ropar på dig.

Stäng av gräsklipparen om du ska rensa bort gräs och pinnar som fastnat. Det är ett ögonblicks verk att den startar och skadar händer och fingrar. Ofta är det den dominanta handen, den hand du använder mest, som skadas.

Riskfylld röjning

Att röja med motorsåg kräver teknik och bra skyddsutrustning. En relativt vanlig skada inträffar efter trädfällning, när det är dags att kapa grenarna. Personen tappar kontrollen över motorsågen som skadar låret. Stora muskler och blodkärl skadas, med stor blodförlust som följd. Det går att sy ihop en skadad muskel men läkningen tar flera månader.

Att klyva ved med yxa är inte heller riskfritt. Händer och ben kan skadas.

Sorkfeber

Tänk på att ha god ventilation om du river till exempel skjul, förråd eller vindar. Dels för att det kan finnas farlig asbest i väggarna, men också för att inte riskera att andas in damm som innehåller sork- eller råtturin/bajs. Ett virus som utsöndras från sorkar kan ge sorkfeber. Sjukdomen kan ge hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips.

Andningsskydd, minst filterklass P2, kan minska risken för luftburen smitta om det används på rätt sätt. Andningsskyddet ska sitta tätt mot ansiktet. Undvik att dammsuga eller torrsopa när du städar. Spreja istället med disk- eller desinfektionsmedel. Gör sedan rent med en blöt engångstrasa. Använd handskar och tvätta händerna noga med tvål eller desinfektionsmedel efteråt. Använd handskar när du hanterar döda sorkar, avföring från dessa eller ved från vedförråd.

Renovera på rätt sätt

Att bygga nytt och bygga om kräver även det försiktighet. Slip- och borrmaskiner samt motordrivna sågar kan ge ögonskador när partiklar från trä och metall, smuts och damm hamnar i ögonen. Att svetsa och mura kan också orsaka ögonskador, liksom stänk av kemikalier vid rengöring.

Vanliga glasögon skyddar inte tillräckligt. Det behövs skyddsglasögon som täcker bra.

Även om många målarfärger är vattenbaserade kan det finnas farliga ämnen i en del målarfärger, lacker samt rengörings- och desinfektionsmedel. Det är viktigt att ha ett bra andningsskydd. Rådgör med personal i affärer som säljer skyddsutrustning för att hitta rätt skydd. Glöm inte att ha bra ventilation.

Tänk på att skydda hörseln. Så kallade impulsljud, som uppkommer till exempel vid slag på metall, är farligast. Även buller från gräsklippare och andra maskiner kan ge nedsatt hörsel eller tinnitus. Det finns bra hörselskydd att köpa.

Varje år skadas personer allvarligt sedan de ramlat från stegar. Genom att använda godkända stegar, se över stegens glidskydd och förankra den på ett bra sätt kan olyckor undvikas. Det finns även alternativ till stegar.

Så minskar du skaderisken

  • Smutsiga verktyg och maskiner kan orsaka stelkramp. Därför är det bra att se över sitt stelkrampsskydd. Stelkrampsskyddet du fick i fjärde klass räcker tills du fyllt 40 år, men man rekommenderar ytterligare en dos om skadan är smutsig. Har du fått totalt fem stelkrampsdoser räcker detta i 30 år.
  • Även små sår eller stickskador som går in till en sena eller i närheten av en led kan behöva behandlas med antibiotika. Vänd dig till närakut.
  • En infektion kan ge blodförgiftning om den sprider sig i kroppen. Om såret rodnar, svullnar och bultar eller du känner sig "sjuk" och får feber ska du söka läkare. Likaså om du får en röd strimma i huden vid såret eller om dina lymfkörtlar i armhålan eller ljumsken svullnar och ömmar.
  • Om såret slutar blöda, är rengjort och omlagt är det inte nödvändigt att uppsöka läkare med en gång för att sy. Det är dock viktigt att huden täcker nerver och senor.
  • Vid rivsår, små sår och skavsår kan en blandning av lite grön såpa och vatten förhindra infektion. Såpan är antiseptisk (bakteriedödande) och hjälper till att torka ur såret.
  • Ha ett Första hjälpen-kit även i sommarstugan.