Trädgårdsfantasten och hemmafixaren lever inte ofarligt när de ger sig ut i trädgårdar, klättrar upp på tak eller snickrar verandor. Här får du tips om hur du undviker skador.

Under sommaren längtar många av oss efter att renovera, röja och måla. Det sätter sina spår i sjukhusstatistiken. Varje år skadar sig cirka 40 000 personer i hela landet så illa vid gör-det-själv- eller trädgårdsarbete att de behöver uppsöka läkare för vård. Istället för att bocka av på att göra-listan blir det sjukskrivning och förstörd semester.

Det man kan kalla skadesäsongen börjar i april när de första entusiasterna ger sig ut i trädgårdarna. I augusti kan många se tillbaka på en sommar som inte riktigt blev som de hoppats.

Känsliga fingrar och händer

Att skära sig på en kniv eller ett verktyg när man ska ta bort något som fastnat är en vanlig skada. Yxor och handsågar som slinter och hammare som missar spiken och träffar handen istället är inte ovanligt. Det har hänt att personer fått uppsöka sjukhus med borrmaskinen fortfarande fast i handen.

Våra händer är väldigt känsliga. Nerverna ligger ytligt. En skadad nerv innebär förlorad känsel och svårighet att till exempel böja handen och greppa med den. Ärr på händerna är också besvärligt eftersom de kan störa känseln.

Eldrivna vedklyvar, vedkapar och maskinsågar kan skada en eller flera fingrar så allvarligt att det krävs amputation. Att använda skyddshandskar är bra, men tänk på att för stora handskar ökar risken för att du fastnar i maskinen.

Slå alltid av strömmen när du ska göra justeringar eller ta bort sådant som fastnat. Att klyva ved med yxa är inte heller riskfritt. Händer och ben kan skadas.

Bli vän med din gräsklippare

Varje år skadar flera hundra personer i Sverige händer, fötter och ben när de klipper gräsmattan. En vanlig olycksorsak är att man är barfota, halkar i blött gräs och sedan drar med sig gräsklipparen över fötterna. Ibland rullar gräsklipparen ned över foten när man klipper i uppförsbacke.

Ha alltid skor som skyddar foten och som inte halkar så lätt. Flip-flops och sandaler är inga bra alternativ. Klipp gärna gräset när du är ensam. Då slipper du bli distraherad av lekande barn eller någon som ropar på dig.

Ta av hylsan till gräsklipparens tändstift om du ska rensa bort gräs och pinnar som fastnat. Det är ett ögonblicks verk att gräsklipparen startar och skadar händer och fingrar. Ofta är det den hand du använder mest som skadas.

Det ska finnas en jordfelsbrytare på eluttaget om du använder en eldriven gräsklippare, grästrimmer eller häcksax med sladd och med eluttag utomhus. Det är lätt hänt att du klipper av sladden och får en stöt.

Riskfylld röjning

Att röja träd och buskar med motorsåg kräver teknik och bra skyddsutrustning. En relativt vanlig skada kan inträffa när man fällt ett träd och det är dags att kapa grenarna. Då är det lätt att tappa kontrollen över motorsågen soch skada sig i låret. om skadar låret. Stora muskler och blodkärl kan skadas, med stor blodförlust som följd. Det går att sy ihop en skadad muskel men läkningen tar flera månader.

Renovera på rätt sätt

Att bygga nytt och bygga om kräver även det försiktighet. Spikpistoler har de senaste åren orsakat helt nya typer av skador i händer och ben. En spik som skjuts in i låret med spikpistol gör väldigt ont och sitter djupt.

Slip- och borrmaskiner och motordrivna sågar kan ge ögonskador när partiklar från trä och metall, smuts och damm hamnar i ögonen. Att svetsa och mura kan också orsaka ögonskador, liksom stänk av kemikalier vid rengöring.

Vanliga glasögon skyddar inte tillräckligt. Det behövs skyddsglasögon som täcker bra.

Varje år skadas flera personer allvarligt efter att ha fallit från stegar. Genom att använda godkända stegar, se över stegens glidskydd och förankra dem på ett bra sätt kan du undvika olyckor.

Lösningsmedel och buller

Även om många målarfärger är vattenbaserade kan det finnas farliga ämnen i en del färger, lacker samt rengörings- och desinfektionsmedel. Därför är det viktigt att ha ett bra andningsskydd. Rådgör med personal i affärer som säljer skyddsutrustning för att hitta rätt skydd. Se till att ha bra ventilation.

Tänk även på att skydda hörseln. Så kallade impulsljud, som uppkommer till exempel vid slag på metall, är farligast. Även buller från gräsklippare och andra maskiner kan ge nedsatt hörsel eller tinnitus. Det finns bra hörselskydd att köpa.

Sorkfeber

Tänk på att ha god ventilation om du river till exempel skjul, förråd eller vindar. Dels för att det kan finnas farlig asbest i väggarna, men också för att inte riskera att andas in damm som innehåller sork- eller råtturin/bajs. Ett virus som utsöndras från sorkar kan ge sorkfeber. Sjukdomen kan ge hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips.

Andningsskydd, minst filterklass P2, kan minska risken för luftburen smitta om det används på rätt sätt. Andningsskyddet ska sitta tätt mot ansiktet. Undvik att dammsuga eller torrsopa när du städar. Spreja istället med disk- eller desinfektionsmedel. Gör sedan rent med en blöt engångstrasa. Använd handskar och tvätta händerna noga med tvål eller desinfektionsmedel efteråt. Använd handskar när du hanterar döda sorkar, avföring från dessa eller ved från vedförråd.

Så minskar du skaderisken

  • Smutsiga verktyg och maskiner kan orsaka stelkramp. Därför är det bra att se över sitt stelkrampsskydd. Stelkrampsskyddet du fick i fjärde klass räcker tills du fyllt 40 år, men man rekommenderar ytterligare en dos om du fått in smuts i ett sår. Har du fått totalt fem stelkrampsdoser räcker detta i ytterligare 30 år.
  • Sår eller stickskador som går in till en sena eller i närheten av en led kan behöva behandlas med antibiotika. Vänd dig till Första hjälpen-kit även i sommarstugan.