Att sätta i halsen innebär att andningsvägarna blockeras av någonting, till exempel en matbit eller en leksak, vilket gör att personen får svårt att andas. Utan syre skadas hjärnan redan efter några minuter och risken är stor att hjärtat stannar.

Så gör du om en person sätter i halsen

Ta bort eventuella synliga föremål som sitter fast i personens mun/hals. Har personen svårt att andas - be någon ringa 112. Hur du fortsätter beror på hur gammal personen är:

Barn under ett år: växla mellan 5 ryggslag och 5 brösttryck.

Barn över ett år och vuxna: säg åt personen att hosta. En effektiv egen hosta är det bästa sättet att bli av med det som fastnat i halsen.

Om ett barn som satt i halsen hostar bra själv skall man inte dunka eller trycka. Om hostan avtar/upphör på grund av att barnet inte längre orkar hosta är det dags att börja dunka.

Om personen inte får upp föremålet själv - växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck.

Fortsätt att växla mellan ryggslag och brösttryck/buktryck tills föremålet kommer upp eller hjälp anländer. Blir personen medvetslös ber du någon ringa 112 igen, undersöker om personen andas och påbörjar om nödvändigt hjärt-lungräddning.

Nedan ges en utförligare beskrivning av hur du ger ryggslag, brösttryck och buktryck.

Barn under ett år

Ryggslag

  • Lägg barnet på mage längs med din ena underarm. Luta barnets huvud nedåt. Håll i barnets haka och se till att huvudet inte är böjt mycket framåt eller bakåt.
  • Ge fem ganska snärtiga slag med handflatan i ryggen mellan skulderbladen.
  • Öppna munnen och kontrollera om föremålet kommit upp. Leta inte med fingrarna i svalget om du inte kan se föremålet. Risk finns att du pressar ner det som fastnat och täpper till andningsvägarna.

Brösttryck

    • Vänd barnet på rygg, fortfarande med barnets huvud lutat nedåt.
    • Tryck med två fingrar mitt emellan barnets bröstvårtor ganska snärtigt fem gånger.
    • Öppna munnen och titta om du ser föremålet. Försök bara att ta bort föremålet om du ser det.

Barn över ett år och vuxna

Ryggslag

  • Ställ dig bakom personen. Luta personen framåt så mycket som möjligt så att huvudet är lägre än personens överkropp. Är personen ett litet barn kan du lägga barnet över dina lår.
  • Ge fem ganska snärtiga slag med handflatan i ryggen mellan skulderbladen. Håll emot med din andra hand på personens framsida.

Buktryck

  • Placera ena knytnäven mellan naveln och bröstkorgen. Med andra handen fattar du tag runt knytnäven och ger fem snabba inåt-uppåtriktade tryck. Behåll barnet i samma position som vid ryggslagen, det vill säga antingen stående eller liggande över dina lår. Titta i barnets mun efter föremål efter varje sekvens.

Ensam när någon sätter i halsen

Är du ensam när någon sätter i halsen, upprepa ryggslag och brösttryck tre gånger innan du ringer 112. Fortsätt sedan tills föremålet kommer upp eller tills du får hjälp.

Åk alltid till sjukhus

Även om föremålet kommer upp bör personen undersökas av läkare. Om någon bit finns kvar i luftvägen kan den fastna på väg ut ifall personen hostar, skriker eller gråter. Om något hamnat i lungan kan det orsaka lunginflammation.

Kom ihåg vid olyckor

  • Om du är ensam och själv sätter i halsen. Försök att hosta och förflytta dig samtidigt till en plats där det kan finnas någon som kan hjälpa dig. Du kan försöka att kasta dig bakåt mot en hård yta, en vägg eller en stängd dörr, för att försöka skaka loss föremålet för att du sedan ska kunna hosta upp det.
  • Hur du hjälper en rullstolsburen person. En person som sitter i rullstol och har satt i halsen kan du luta framåt och ge ryggslag samtidigt som du håller en hand på hans eller hennes bröst för att skapa ett mottryck. Därefter gör du buktryck då personen fortfarande sitter lutad framåt. Anpassa kraften efter kroppsbyggnaden hos personen du försöker hjälpa. Blir personen medvetslös lägger du ner personen på golvet och ger hjärt- och lungräddning.
  • Misstänkt allergisk reaktion. Vid en allergisk reaktion kan luftvägen svullna igen. Första tecknet vid en allergisk reaktion kan vara hosta, svullna läppar och tunga och att det kliar i handflator och på fotsulor. Vissa barn med känd allergi har läkemedel utskrivna av läkare som skall ges vid akuta allergiska reaktioner. Astma kan också ge akuta andningssvårigheter.
    - Ring alltid 112 vid en allergisk reaktion eller vid akut astma, även vid misstanke om att personen fått i sig allergenet.
    - Låt personen sitta upp för att underlätta andningen.
    - Personer med allergisk reaktion eller Röda korset.