Sätta i halsen kan vara riskfyllt eftersom det inte går att andas om luftvägarna täpps till. Efter några få minuter utan syre skadas hjärnan allvarligt och risken för kvävning är stor. Det gäller att snabbt få hjälp. Om ett barn eller en vuxen person får något i halsen så att luftvägarna täpps till ska du ropa på hjälp. Hjälp sedan personen att få upp föremålet som fastnat. Ring 112.
Att sätta i halsen innebär att luftpassagen blockeras av något föremål. Oftast är det en matbit som åkt ner i luftstrupen istället för i matstrupen. Längre ner i artikeln finner du information om hur du ska göra om du sätter i halsen när du är ensam. Du kan också läsa om hur du hjälper en rullstolsburen person som sätter i halsen.
Den som hostar får också luft. Att hosta är bästa sättet att få loss något som kommit ner i luftstrupen. Om den person som satt i halsen inte får upp föremålet trots hostan måste du handla snabbt så att inte luftvägarna täpps till.
Om orsaken till luftvägshindret är en allergisk reaktion kan man ibland se att personen svullnar på läppar och tunga. Om infektion och/eller allergi orsakar luftvägshinder ska personen omedelbart föras till sjukhus i sittande ställning. Om personen är medvetslös ska du kontrollera andning och puls.
Även om en vuxen person kan andas och verkar ha normal läppfärg ska man ringa efter ambulans för läkarundersökning.
En person som inte får luft slutar att andas och blir medvetslös - omedelbar hjälp behövs.
Om föremålet inte har kommit upp:
Stå bakom personen och lägg armarna runt hans eller hennes kropp.
Om föremålet fortfarande inte kommer upp – upprepa fem ryggslag och fem buktryck. Om du är ensam om att hjälpa personen, försök att göra två omgångar ryggslag och buktryck.
Ring sedan 112.
Fortsätt med ryggslag och buktryck tills föremålet kommer upp, eller tills du får hjälp.
Personen bör undersökas av läkare även om du lyckats få upp föremålet. Du har kanske inte fått upp allt. Om någon bit finns kvar kan den pressas upp igen och täppa till luftvägen om man gråter, skriker eller hostar. Om något hamnat i lungan kan det orsaka lunginflammation.
Ett totalt luftvägsstopp är också ett andningsstopp. Förvissa dig om att det är larmat och att hjälp är på väg. Om personen är medvetslös behandlas han eller hon liggande på rygg.
Starta med 30 bröstkompressioner för att öka trycket i brösthålan, vilket kan pressa ut luften från lungorna och förhoppningsvis föremålet. Tekniken för bröstkompressioner är som vid HLR.
Placera händerna mitt på personens bröst mitt emellan bröstvårtorna och tryck ned fyra till fem centimeter trettio gånger. Öppna luftvägen och undersök om personen andas. Titta i munnen för att se om något kommit upp i munhålan. Plocka ut det som ligger väl synligt i munhålan.
Svep inte blint med fingrarna i munnen eller halsen. Tillståndet kan förvärras om du av misstag trycker ner föremålet eller skadar slemhinnan.
Prova därefter att ge två inblåsningar om vardera en sekund. Täpp till personens näsborrar med din tumme och ditt pekfinger. Böj personens huvud bakåt genom att lägga ena handen på pannan. Lyft hakan med den andra handens pek- och långfinger. Lägg din mun över personens och blås långsamt in luft under en sekund.
Fortsätt behandlingen med bröstkompressioner och inblåsningar. Om föremålet inte lossnar efter flera omgångar med HLR, kan orsaken vara ett litet föremål som täpper till vid det trängsta stället i luftvägarna. Du kan pröva att blåsa hårdare för att eventuellt blåsa ned föremålet. Oftast hamnar det då i höger lunga då dess luftrör är rakare än på vänster sida. Om föremålet lossnar och passerar ner i luftvägarna försök att lugna personen. Om man gråter, hostar eller skriker är risken stor att föremålet pressas upp igen. Åk omedelbart till sjukhus.
Om föremålet lossnar och personen är fortsatt medvetslös och har normal andning och puls ska han eller hon placeras i stabilt sidoläge. Kontrollera andning och puls i väntan på ambulans.
Mun-till-munandning.
Om du är ensam och sätter i halsen måste du försöka att hosta och samtidigt förflytta dig till annan plats där det kan finnas någon som kan hjälpa dig. Du kan försöka att ”kasta dig bakåt” mot en hård yta, en vägg eller en stängd dörr, för att försöka vibrera loss föremålet för att du sedan ska kunna hosta upp det.
En person som sitter i rullstol och satt i halsen kan du luta framåt och göra ryggdunk samtidigt som du håller en hand på hans eller hennes bröst för att skapa ett mottryck. Därefter försöker du att göra buktryck då personen fortfarande sitter lutad framåt.
Försök flera gånger så länge personen är vid medvetande. Anpassa kraften efter kroppsbyggnaden hos personen du försöker hjälpa.
Om du inte lyckas eller om personen blir medvetslös måste du lägga ner personen på golvet och sätta igång hjärt- och lungräddning, HLR.
Utbildning i första hjälpen och HLR, hjärt- och lungräddning erbjuds bland annat av Röda Korset.