De flesta av oss råkar någon gång ut för någon mer eller mindre allvarlig sjukdom eller skada. Varje gång är det lika oväntat. Därför är det bra att alltid ha tillgång till ett litet husapotek. Oavsett om du är hemma, på jobbet eller på semester.

I hemmet

Det är inte ovanligt att vi blir sjuka eller gör oss illa när vi är hemma. Det är därför skönt att alltid ha några receptfria läkemedel och förband i bostaden. Inte minst om du har barn som lätt gör sig illa och kommer hem med skrubbsår på knäna eller om du bor själv och blir så sjuk att du inte orkar ta dig till apoteket för att köpa febernedsättande och smärtstillande tabletter.

Många olyckor sker i eller i närheten av hemmet. När vi skär grönsaker, målar om taket, klipper häcken eller fixar i garaget är det lätt att vi skadar oss. Ofta handlar det om lindriga skador, men det kan också hända att vi gör oss riktigt illa. Då kan förbandsutrustning och kunskaper i första hjälpen vara till stor nytta. Försök att uppdatera dina praktiska kunskaper i första hjälpen med jämna mellanrum.

Samla ditt husapotek på ett ställe som är lätt att komma åt. Du kan till exempel ha en särskild förbandslåda eller ett medicinskåp. Kom ihåg att läkemedel alltid ska förvaras så att inte barn kan komma åt dem.

På semestern

Semestern är något vi alla ser fram emot. Att resa i väg på sol- eller skidsemester, vandra i fjällen, åka på en cykel-, bil- eller båttur eller bara vara hemma eller på landet och njuta av lugnet. Semestern är inte något vi förknippar med tråkigheter och besvär. Glöm inte bort att du också kan bli sjuk eller skadad på semestern.

När du planerar din ledighet, ta med reseapoteket. En del kan tycka att det känns onödigt. Det är ju sällan vi åker till världens ände. Ofta går det att köpa det man behöver på plats. Om du blir dålig brukar det oftast vara vid sämsta tänkbara tidpunkt. Är du utomlands kan det dessutom vara svårt att göra sig förstådd.

Med ett semesterapotek har du större möjlighet att njuta av ledigheten. Du kan då snabbt lindra sjukdomar och besvär. Det behöver heller inte vara krångligt. Det finns flera olika sorters färdiga förbandslådor att köpa. En del passar för bilen, båten och husvagnen och andra för cykelturen eller vandringen. Du behöver bara komplettera med några läkemedel som du kan tänkas behöva. Ska du vistas långt från sjukvård och är allergisk kan du rådgöra med din husläkare om vilka läkemedel du bör ha med dig. Kolla även upp Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.