Skolhälsovårdens arbete är en fortsättning på barnhälsovårdens insatser. Alla skolor måste se till att det finns skolhälsovård med en skolläkare och en skolsköterska.

Vården är kostnadsfri, och i första hand förebyggande, precis som barnhälsovården. Alla elever i grundskolan och gymnasieskolan får gå på regelbundna hälsokontroller under sin skoltid.

Hälsokontroller

Skolhälsovården skiljer sig mellan kommunerna, men enligt skollagen får alla tonåringar gå på syn- och hörselkontroller och andra typer av hälsokontroller. Din tonåring kan också besöka skolsköterskan för problem av olika slag, som huvudvärk eller magont, men det behöver inte vara något medicinskt. Tonåringen kan till exempel fråga om problem i skolan, problem med kamrater eller i hemmet eller gå dit för att bara prata.

Längd- och viktmätningar

På högstadiet får eleverna genomgå längd- och viktmätningar samt synundersökningar. Skolsjuksköterskan kan ofta svara på vilka infektioner som går i klasserna och ge information om dem. Skolsköterskan har även så kallade hälsosamtal med eleverna. Då tar hon upp och diskuterar sådana frågor som påverkar barnets hälsa och trivsel i skolan, till exempel sömn, motion och matvanor. De pratar också om risker med alkohol, tobak och droger samt om olika sex- och samlevnadsfrågor.

Medicinsk studie- och yrkesorientering

På högstadiet får eleverna träffa en studie- och yrkesvägledare för att få information om fortsatta studier och yrkesval. Eleverna kan, vid behov, få prata med en syokonsulent och få medicinsk studie- och yrkesorientering (SYO). Varje år tvingas nämligen studenter avbryta påbörjade utbildningar och omskolas på grund av medicinska skäl. Vid en medicinsk SYO får eleven diskutera den medicinska sidan av valet till gymnasieskolan och det framtida yrkesvalet. En elev som till exempel har besvär med eksem bör kanske undvika frisöryrket.

Gymnasieskolan

Eleverna i gymnasieskolan och i gymnasiesärskolan får genomgå minst en allmän hälsokontroll. Eleverna i gymnasiesärskolan erbjuds särskilda undersökningar som hänger ihop med deras funktionsnedsättning.

Fråga om råd

Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar. Se länken uppe till höger.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.