Skolhälsovårdens arbete är en fortsättning på barnhälsovårdens insatser. Alla skolor måste se till att det finns skolhälsovård med en skolläkare och en skolsköterska.
Vården är kostnadsfri, och i första hand förebyggande, precis som barnhälsovården. Alla elever i grundskolan och gymnasieskolan får gå på regelbundna hälsokontroller under sin skoltid.
Skolhälsovården skiljer sig mellan kommunerna, men enligt skollagen får alla tonåringar gå på syn- och hörselkontroller och andra typer av hälsokontroller. Din tonåring kan också besöka skolsköterskan för problem av olika slag, som huvudvärk eller magont. Det behöver inte vara något medicinskt problem utan tonåringen kan till exempel vända sig dit vid problem i skolan, problem med kamrater eller i hemmet.
När ditt barn går i skolan ansvarar skolhälsovoården för att barnet fortsättningsvis vaccineras mot olika sjukdomar.
När barnet är 14-16 år är det dags för den femte vaccinationen mot difteri, stelkramp (tetanus) och kikhosta (pertussis). Vaccinet kallas dTp. Alla tre ges i en och samma spruta.
Socialstyrelsen har beslutat att HPV-vaccination för flickor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet:
Vaccinet ges mot de två typer av HPV-virus som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer i Sverige.
På högstadiet får eleverna genomgå längd- och viktmätningar samt synundersökningar. Skolsjuksköterskan kan ofta svara på vilka infektioner som går i klasserna och ge information om dem. Skolsköterskan har även så kallade hälsosamtal med eleverna. Då tar hon upp och diskuterar sådana frågor som påverkar barnets hälsa och trivsel i skolan, till exempel sömn, motion och matvanor. De pratar också om risker med alkohol, tobak och droger samt om olika sex- och samlevnadsfrågor.
På högstadiet får eleverna träffa en studie- och yrkesvägledare för att få information om fortsatta studier och yrkesval.
Eleverna kan, vid behov, få prata med en syokonsulent och få medicinsk studie- och yrkesorientering (SYO). Varje år tvingas nämligen studenter avbryta påbörjade utbildningar och byta inriktning av medicinska skäl. Vid en medicinsk SYO får eleven diskutera den medicinska sidan av valet till gymnasieskolan och det framtida yrkesvalet. En elev som till exempel har besvär med eksem bör kanske undvika frisöryrket.
Eleverna i gymnasieskolan och i gymnasiesärskolan får genomgå minst en allmän hälsokontroll. Eleverna i gymnasiesärskolan erbjuds särskilda undersökningar som hänger ihop med deras funktionsnedsättning.
Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.
Du kan när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.