Specifik fobi är en starkt överdriven rädsla för en sak eller en situation. Denna rädsla kan övergå i en panikattack när du stöter på det du är rädd för. Fobier kan behandlas med kognitiv beteendeterapi där du gradvis utsätts för din fobi. Vänd dig till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du tycker att rädslan begränsar ditt dagliga liv.

Specifik fobi kan till exempel vara en orimlig rädsla för blod, ormar, spindlar eller hundar. Det kan även vara höjdskräck, flygrädsla eller rädsla för trånga utrymmen som hissar. Rädsla för andras eller egna kräkningar kan också utvecklas till en fobi.

Besvären kan bli mycket svåra och leda till att du undviker vissa ställen eller situationer. En hundfobiker kan till exempel ha svårt att vara i parker eller i skogsområden där hundar kan finnas. Stickfobi kan göra att en del kvinnor inte vågar bli gravida, eftersom de är rädda för sprutor och för att behöva lämna blodprov.

Hur vanligt det är med specifika fobier varierar, beroende på vilken typ av fobi det handlar om. Cirka 7 till 15 procent av befolkningen utvecklar en specifik fobi någon gång under livet.

Det finns olika förklaringar till varför en person utvecklar en fobi. I de flesta fall kan personer med fobier inte komma ihåg en särskild händelse som utlöste fobin, och de flesta som har varit med om obehagliga situationer utvecklar inte fobier.

Det är lättare att utveckla fobier mot sådant som var en fara under människans tidiga utveckling, till exempel insekter, ormar och höga höjder. Däremot utvecklar vi inte fobier mot moderna och farliga saker som eluttag eller pistoler. Det kan tyda på att fobier är förstärkta, nedärvda rädslor som vi bär med oss sedan vår tidigaste utveckling till människor.

Även föräldrars och anhörigas beteenden tros kunna inverka. Om man är sårbar kan en fobi utlösas eller förstärkas genom en upplevelse, eller genom att bevittna en rädsloreaktion hos exempelvis en förälder.

Symtom på specifik fobi

De viktigaste symtomen vid specifik fobi är:

  • rädsla
  • panik
  • undvikande av det du är rädd för.

Vad som händer när du utsätts för det du är rädd för varierar för olika fobier. Vid till exempel spindelfobi kan synen av en spindel öka din hjärtfrekvens, ditt blodtryck och dina nivåer av stresshormoner. Du kan få en panikattack och vill bort dig från platsen så fort som möjligt.

Vid blodfobi är händelseförloppet annorlunda. Efter att först ha fått en blodtrycks- och pulsökning kan ditt blodtryck sjukna. Du kan känna dig svettig och kan eventuellt svimma.

Egenvård vid specifik fobi

Att läsa på om fobier och hur de behandlas kan vara en bra början till att söka hjälp, eller ett stöd för att inse att du har specifik fobi. Om du har en fobi är det viktigt att inte undvika det du är rädd för, utan att istället gradvis närma sig det.

För en del personer kan självhjälp i form av en bok vara hjälpsamt. En bok som rekommenderas är "Fri från oro, ångest och fobier: råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi" av Maria Farm Larsson och Håkan Wisung.

Fråga om råd

Har du frågor om fobier? Kanske har någon annan undrat samma sak. Leta upp din fråga eller ställ en egen fråga till personal inom vården. Klicka på Hitta frågor och svar, leta upp din fråga eller ställ en egen fråga till personal inom vården. De som svarar har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor. Du kan även ställa en fråga till dem och få ett personligt svar genom att logga in på Mina vårdkontakter.

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vilken vårdcentral du är listad på.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Du bör kontakta din psykiatriska öppenvårdsmottagning om du under längre tid har upplevt en så stark rädsla för ett särskilt föremål eller en viss händelse att detta begränsar dig i ditt dagliga liv.

En möjlighet är också att vända dig direkt till en kognitiv beteendeterapeut eftersom tillgången på fobibehandling inom den offentliga vården är begränsad. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en form av psykoterapi. Du kan också ta kontakt med Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet som ibland kan ge behandlingar inom ramen för forskning eller utbildning. Se länken Psykologiska instutitionen, SU, Psykoterapimottagning.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på länken Hitta vård och omsorg. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på länken Mina vårdkontakter.

Behandling av specifik fobi

Fobier behandlas med kognitiv beteendeterapi. I terapin arbetar terapeut och patient tillsammans med att gradvis utsätta sig för föremålet eller situationen som orsakar rädslan. Behandlingstiden vid exempelvis djurfobi kan vara så kort som tre timmar.