Smärta är en varningssignal som talar om att något är fel i kroppen. Smärta är också ett symtom vid många sjukdomar. Ring 112 akut om du har mycket ont i bröstet, magen eller huvudet. Kontakta vårdcentralen om du har haft ont länge eller om du inte vet orsaken. I lindrigare fall kan du kontakta distriktssköterskan.

Smärta är alltid en personlig upplevelse och det går inte att jämföra smärtan hos olika individer. Det finns inte heller någon metod för att mäta styrkan på smärtan.

Det finns olika typer av smärta och också olika styrkor. Allt ifrån den du kan känna när en insekt sticker, till svår smärta vid allvarliga sjukdomar eller skador.

Man kan dela upp smärta i akut respektive långvarig smärta. Om du har haft ont i mer än sex månader räknas smärtan som långvarig. Man behöver inte ha ont hela tiden, utan värken kan komma och gå.

Smärta kan ha olika orsaker. Det är viktigt att ta reda på varför du har ont och hur du kan lindra smärtan.

Det är inte vanligt att smärta bara har psykiska orsaker, men om man har en jobbig livssituation och känner sig nedstämd kan det förvärra värken. Man kan känna fysisk smärta vid sorg, till exempel om någon närstående dör, eller om man är deprimerad.

Symtom

Vi reagerar olika på smärta. Får man plötsligt mycket ont kan man bli blek och börja kallsvettas, andas snabbare och få hjärtklappning. Blodtrycket kan stiga.

Förebyggande

Genom att bygga upp din hälsa kan du minska risken för att drabbas av värk senare i livet.

Regelbunden motion och träning gör att du får en god grundkondition. Det har visat sig påskynda läkningen och minska smärtan även vid långvariga smärttillstånd. Vältränade muskler är bra för att förebygga exempelvis ryggont.

Avslappningsövningar som du gör regelbundet kan minska risken för spänningsvärk i huvud, axlar och nacke.

Genom att variera din arbetsställning och undvika upprepade tunga lyft minskar du risken för överbelastning och muskelvärk.

Bra belysning, sömn och goda matvanor minskar risken för huvudvärk. Hög konsumtion av alkohol och kaffe kan däremot ge huvudvärk.

Om du röker är det bra om du försöker att sluta. Rökning försämrar blodcirkulationen till muskler, leder och ledband och kan göra att man lättare får ont.

Egenvård

Har du mensvärk eller värk som beror på stela muskler kan värme utanpå det ömmande området hjälpa, till exempel från en värmedyna eller värmeflaska.

Värk från spända muskler kan släppa med massage och avslappningsövningar.

Kyla kan lindra smärta vid akuta skador som stukning och svullnad.

Det är bra om du försöker röra på dig så mycket som möjligt. Genom motion och träning bygger du upp din styrka, smidighet och kondition. Om du inte rör på dig finns risken att smärtan på sikt blir värre.

Har du värk i någon kroppsdel och problem med att röra på dig brukar det gå att få ett personligt anpassat träningsprogram av till exempel en sjukgymnast. Med hjälp av programmet kan du steg för steg träna dig starkare och lindra smärtan.

Fråga om råd

Har du frågor kan du dygnet runt kontakta en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken uppe till höger.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Sök akut sjukhusvård:

  • om du har smärtor i bröstet – ring 112
  • om du har svåra smärtor i magen eller kraftiga
    smärtor i huvudet.

Kontakta vårdcentralen:

  • om du inte vet vad smärtan beror på eller om du haft ont under en längre tid
  • om du vill ha råd eller har frågor om hur du ska behandla smärta, kontakta din vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen.

När det gäller lindrigare typer av smärta kan du vända dig till distriktssköterskan för förebyggande rådgivning eller behandling.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Mottagningar uppe till höger.

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Behandling

Behandlingen varierar beroende på vad som orsakar smärtan. Ibland går det inte att behandla orsaken, då kan behandlingen inriktas på att lindra smärtan.

Avslappningsövningar och massage kan hjälpa om värken beror på muskelspänningar. Vid massage ökar blodcirkulationen. Då förstärks också utsöndringen av kroppens eget smärtlindrande hormon, endorfinerna. Dessutom utsöndras oxytocin, som har en lugnande och avslappande effekt.

Läkemedel

Det finns många receptfria värkmediciner, apoteket ger närmare råd.

Läs om rekommenderade läkemedel genom att klicka på länkarna till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.

Keywords
smärta ont