Smärta är ett tecken på att något är fel i kroppen. Smärta är också ett symtom vid många sjukdomar. Ring 112 akut om du har mycket ont i bröstet, magen eller huvudet. Kontakta vårdcentralen om du har haft ont länge eller om du inte vet orsaken till smärtan.

Smärta och värk är alltid en personlig upplevelse och det går inte att jämföra smärtan hos olika personer. Det finns inte heller någon metod för att mäta styrkan på smärtan. Ny forskning öppnar dock upp för att det skulle kunna bli möjligt i framtiden.

Det finns olika typer av smärta och också olika styrkor. Allt ifrån den du kan känna när en insekt sticker, till svår smärta vid allvarliga sjukdomar eller skador.

Man kan dela upp smärta i akut respektive långvarig smärta. Om du har haft ont i mer än sex månader räknas smärtan som långvarig. Man behöver inte ha ont hela tiden, utan värken kan komma och gå.

Det är inte vanligt att smärta bara har psykiska orsaker, men om man har en jobbig livssituation och känner sig nedstämd kan det förvärra värken. Man kan känna fysisk smärta vid sorg, till exempel om någon närstående dör, eller om man är deprimerad.

Långvarig smärta

Med långvarig smärta menas att den pågått under minst sex månader.

Ungefär 20 procent av Sveriges befolkning lider av långvarig smärta. Många av dem tycker att smärtan och värken påverkar livskvaliteten. För en procent av de drabbade är smärtan invalidiserande.

Att kunna känna smärta är livsviktigt, men ibland blir nervsystemet överbelastat. Smärtsignaler fortsätter att pumpas ut trots att anledningen till värken läkt ut. Det kan till exempel vara värk i leder, rygg, nacke och skuldror eller fibromyalgi. Men hos den största gruppen patienter med kronisk smärta är anledningen okänd.

Ibland kan smärta uppstå efter en operation. Ett liknande fenomen är så kallad fantomsmärta som människor som genomgått en amputation kan drabbas av.

I vissa fall har smärta blivit en diagnos i sig. Man vet ännu inte varför vissa människor är känsligare och utvecklar kronisk smärta. Forskningen försöker nu utreda smärtans mekanismer.

Symtom på smärta

Vi reagerar olika på smärta. Får man plötsligt mycket ont kan man bli blek och börja kallsvettas, andas snabbare och få hjärtklappning. Blodtrycket kan stiga. Läs även Vårdomsorgs artikel rekommenderade läkemedel enligt Kloka Listan mot smärta.

Keywords
smärta ont