Salmonella sprids genom livsmedel. Feber, magont och diarré är de vanligaste symtomen. Du kan fortfarande vara smittbärare i flera veckor efter att du tillfrisknat. Var noga med att tvätta händerna, speciellt efter toalettbesök. Om du efter utlandsresa får frossa, feber och diarré kontakta vårdcentral eller infektionsklinik.

Salmonella finns i över 2 000 olika varianter. Sjukdomen förekommer över hela världen.

Salmonellabakterier finns hos olika djurarter som nötkreatur, gris, hönsfåglar, vilda fåglar, ormar och sköldpaddor. Djuren har oftast inga sjukdomssymtom. Bakterien Salmonella typhi finns bara hos människor.

I Sverige upptäcks cirka 4 000 fall av salmonellainfektion varje år. Över 80 procent har smittats vid utlandsresa. Smittan överförs oftast med förorenade livsmedel där bakterierna fått växa till i bland annat kött och äggprodukter. Även förorenade grönsaker kan smitta. Bakterierna dör vid kokning eller genomstekning.

Oftast krävs en ganska stor mängd bakterier för att du ska bli sjuk, men personer med nedsatt immunförsvar, äldre och små barn är mer mottagliga för smitta.

Symtom på salmonella

Vanligaste symtomen är att du blir plötsligt sjuk med feber, ont i magen och vattniga diarréer, ibland också kräkningar. Mer sällan förekommer blod i avföringen. Febern går oftast tillbaka inom några dagar och magbesvären går över inom en till två veckor.

Mindre vanligt är att salmonellabakterierna sprider sig till blodet. Du får då fortsatt feber och attacker med frossa. Då finns det risk att bakterierna sprider sig till andra organ. Det kan till exempel ge gallblåseinflammation eller infektion i skelettet. Salmonellainfektion kan också orsaka inflammation i lederna.

Förebygga salmonella

Smitta

Om du blir smittad med salmonella tar det oftast en till tre dagar innan sjukdomen bryter ut.

En bra hygien vid djuruppfödning och hantering av livsmedel är grundläggande för att förebygga salmonellasmitta. Vid utlandsresa beror smittrisken på hygienstandarden i området man reser i. Risken för smitta minskar om du äter nytillagad mat som är ordentligt kokt eller stekt.

Efter en salmonellainfektion kan du vara smittbärare fyra till sex veckor, ibland längre. Bakterierna finns i tarmen. Det är viktigt att tvätta händerna noga efter toalettbesök. Det minskar risken för smittspridning. Arbetar du med livsmedel krävs flera provtagningar för att visa att du inte smittar längre.

Vaccination

Det finns inget vaccin mot vanlig salmonella. Däremot finns vaccin mot antibiotika för att förhindra komplikationer.