Salmonella sprids genom livsmedel. Feber, magont och diarré är de vanligaste symtomen. Du kan fortfarande vara smittbärare i flera veckor efter att du tillfrisknat. Var noga med att tvätta händerna, speciellt efter toalettbesök. Om du efter utlandsresa får frossa, feber och diarré kontakta vårdcentral eller infektionsklinik.
Salmonella förekommer över hela världen. Det finns mer än 2 000 varianter av sjukdomen.
Salmonellabakterier finns hos olika djurarter som nötkreatur, gris, hönsfåglar, vilda fåglar, ormar och sköldpaddor. Djuren har oftast inga sjukdomssymtom. Bakterien Salmonella typhi finns bara hos människor.
I Sverige upptäcks cirka 4 000 fall av salmonellainfektion varje år. Över 80 procent har smittats vid utlandsresa. Smittan överförs oftast med förorenade livsmedel där bakterierna fått växa till i bland annat kött och äggprodukter. Även förorenade grönsaker kan sprida smitta.
Bakterierna dör vid kokning eller genomstekning.
Oftast krävs en ganska stor mängd bakterier för att du ska bli sjuk, men personer med nedsatt immunförsvar, äldre och små barn är mer mottagliga för smitta.
Vanligaste symtomen är att du blir plötsligt sjuk med feber, ont i magen och vattniga diarréer, ibland också kräkningar. Mer sällan förekommer blod i avföringen. Febern går oftast tillbaka inom några dagar och magbesvären går över inom en till två veckor.
Mindre vanligt är att salmonellabakterierna sprider sig till blodet. Du får då fortsatt feber och attacker med frossa. Då finns det risk att bakterierna även sprider sig till andra organ. Det kan till exempel ge gallblåseinflammation eller infektion i skelettet. Salmonellainfektion kan också orsaka inflammation i lederna.
Om du blir smittad med salmonella tar det oftast en till tre dagar innan sjukdomen bryter ut.
En bra hygien vid djuruppfödning och hantering av livsmedel är grundläggande för att förebygga salmonellasmitta. Vid utlandsresa beror smittrisken på hygienstandarden i området man reser i. Risken att bli smittad minskar om du äter nytillagad mat som är ordentligt kokt eller stekt.
Efter en salmonellainfektion kan du vara smittbärare under ytterligare fyra till sex veckor, ibland längre. Bakterierna finns i tarmen. Det är viktigt att tvätta händerna noga efter toalettbesök. Det minskar risken för smittspridning. Arbetar du med livsmedel krävs flera provtagningar för att visa att du inte smittar längre.
Det finns inget vaccin mot vanlig salmonella. Däremot finns vaccin mot antibiotika för att förhindra komplikationer.