Herpes i underlivet, genital herpes, är en virusinfektion som smittar vid sex. Många är smittade utan att veta om det. Viruset ligger kvar i nervsystemet och infektionen kan blossa upp igen senare. Besvären är övergående sveda, sår och blåsor som kan smitta andra vid direktkontakt. Virushämmande läkemedel kan lindra symtomen, men det finns inget botemedel och inget vaccin mot herpes.

Genital herpes orsakas av herpesviruset, herpes simplex. Det finns två typer av viruset:

  • Typ 1 orsakar vanligen munsår, men kan även ge herpes i underlivet.
  • Typ 2 orsakar oftast herpes i underlivet. Båda virustyperna kan också ge besvär på andra delar av kroppen, exempelvis på fingrar och i ögon.

Herpes i underlivet är vanligt. Ungefär en fjärdedel av alla vuxna svenskar bär på herpes simplex virus typ 2, den virustyp som oftast orsakar genital herpes. På grund av de lindriga besvären vet tre av fyra smittade inte om att de bär på smittan.

Ungefär 70–80 procent av alla vuxna svenskar bär på herpes simplex virus typ 1, som oftast orsakar munherpes men också allt fler fall av genital herpes. Det är bara en av fem smittade som får återkommande utbrott av munherpes. Många människor är smittade utan att veta om det.

Den som bär på den ena virustypen kan fortfarande smittas av den andra virustypen, men den infektionen brukar då bli lindrigare.

Har du en gång smittats finns viruset kvar i kroppen hela livet. Efter den första infektionen lägger sig viruset vilande i ryggradens nervknutor. Har du tur blossar inte infektionen upp igen. Hos vissa personer kan viruset aktiveras och ge symtom med kortare eller längre intervall. Viruset kan till exempel vakna till liv igen när du solar, är stressad och trött, vid graviditet eller i samband med mens eller en infektion. Utbrotten brukar komma glesare med åren.

Det finns inget vaccin och inget botemedel mot herpes, däremot virushämmande läkemedel som förebygger och minskar besvären.

Smitta

Genital herpes smittar vid vaginalt, oralt och analt sex. Munsår som orsakats av herpesviruset kan ge smitta i underlivet vid oralsex. Däremot är det ovanligare att genital herpes smittar till munhålan vid oralsex. En gravid kvinna med herpes i underlivet kan även smitta sitt barn vid förlossningen.

Herpes smittar framför allt vid direktkontakt med blåsor eller sår. Något dygn innan du får synliga utslag kan du ha vissa förkänningar med klåda och stickningar i huden. Redan då är du smittsam. Enstaka dagar under ett år kan man vara smittsam utan att ha några känningar alls. Detta är vanligast under de första ett till två åren efter smittotillfället.

Utanför kroppen dör herpesviruset snabbt och genital herpes smittar inte via toalettsitsar, badkar eller handdukar.

Det enda helt säkra sättet att undvika smitta är att avstå från sex med en smittad person.

Kondom minskar risken för smitta men ger inget fullständigt skydd eftersom det kan finnas blåsor på delar av huden som inte täcks av kondomen.

Förebyggande behandling med virushämmande läkemedel minskar risken för smittspridning, men inte heller det ger något fullständigt skydd.

Genital herpes är inte en anmälningspliktig sjukdom enligt Smittskyddslagen. Däremot är det viktigt att du informerar din partner om du vet eller misstänker att du är smittad.

Symtom på herpes i underlivet

Du kan vara smittad av genital herpes utan att märka något. De flesta får inga besvär alls i anslutning till själva smittotillfället. De första symtomen kommer i stället långt senare i samband med att viruset aktiveras. I den mån man får symtom i samband med smittotillfället kommer dessa efter en till tre veckor.

De första tecknen på en herpesinfektion kan vara att det är rött, kliar, svider och är irriterat:

  • i och kring slidan
  • på penis
  • på pungen
  • kring ändtarmen, på skinkor, lår eller i ryggslutet.

Efter något dygn kommer vätskefyllda blåsor som brister och ger sår. Såren kan vara mycket smärtsamma.

Herpesinfektion kan också vara återkommande ömma eller smärtsamma blåsor på en hand, ett finger eller kring ett nagelband. Då handlar det oftast om herpes simplex virus typ 2.

Första gången du får en herpesinfektion kan du även få feber, huvudvärk och ömmande, svullna lymfkörtlar i ljumskarna samt svårt att kissa. Utan behandling med virushämmande läkemedel läker en förstagångsinfektion ut av sig själv efter cirka tre veckor.

Av dem som får symtom i samband med smittotillfället drabbas mer än hälften av nya besvär. Men när infektionen blossar upp på nytt blir besvären i regel lindrigare – ofta bara en kliande spricka i huden – och går över snabbare. Du kanske vet att en infektion är på gång när du känner ömhet och smärta i underlivet. I fortsättningen går också läkningen fortare och tar cirka en vecka. Med tiden brukar utbrotten komma glesare.

Graviditet och herpes

Herpes påverkar inte förmågan att bli gravid. Kvinnor som har herpes kan utan problem genomgå en normal graviditet och för det mesta även föda sitt barn på vanligt sätt.

Om du har genital herpes cirkulerar dina antikroppar i blodet. Det innebär att barnet har ett skydd både under graviditeten och vid förlossningen. Du bör dock informera din barnmorska och gynekolog på mödravårdscentralen om du har eller har haft herpesblåsor.

Du bör undvika att bli smittad av herpes under tiden du är gravid. Om du har din första herpesinfektion när barnet ska födas finns det risk för att barnet inte har hunnit få dina antikroppar. Då rekommenderas ibland förlossning med kejsarsnitt.

Ett nyfött barn som smittats kan få besvär från ögon, hud och mun. Barnet kan även drabbas av hjärninflammation som börjar med krampanfall.

Om du har flera utbrott av herpes under graviditetens sista månad kan du få virushämmande läkemedel i förebyggande syfte inför förlossningen.

Om du blir gravid och vet att din partner har genital herpes men du är osäker på om du själv är smittad, går det att ta ett blodprov som visar om du har antikroppar mot herpes.

Förebygg herpes i underlivet

Det finns ingen metod som ger ett fullständigt skydd, men det finns flera saker du kan göra för att minska risken att smitta din partner:

  • Avstå från samlag och petting när du har symtom.
  • Använd kondom. Kondomen ska vara hel och användas under hela samlaget.
  • Informera din partner. Berätta att du då och då får herpesinfektion i mun eller underliv.
  • Om du ska ha oralsex med en tjej kan det vara bra att använda en slicklapp. Det är en tunn gummiduk som läggs över tjejens könsorgan eller anal. Du kan beställa färdiga lappar via internet eller tillverka egna av gladpack.
  • Virushämmande läkemedel minskar risken för att du ska överföra smitta till en osmittad partner, men ger inget fullständigt skydd.

Egenvård vid herpes i underlivet

  • Var noga med hygienen. Tvätta händerna ofta, särskilt efter toalettbesök, för att inte sprida viruset till andra delar av kroppen. Om herpesviruset exempelvis kommer in i ögat kan hornhinnan skadas.
  • Duscha underlivet med vatten varje dag och bär luftiga och löst sittande kläder av bomull närmast kroppen.

Fråga om råd

Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid herpes i underlivet enligt Kloka Listan.