Herpes i underlivet, genital herpes, är en virusinfektion som smittar vid sex. Du kan vara smittad utan att veta om det. Viruset ligger kvar i nervsystemet och kan blossa upp igen senare. Besvären är övergående sveda, sår och blåsor som kan smitta andra vid direktkontakt. Herpes påverkar inte din förmåga att få barn. Virusmedicin kan lindra symtomen.
Herpes smittar vid vaginalt, oralt och analt sex. Munsår kan ge genital smitta vid oralsex. Däremot är det ovanligare att genital herpes smittar till munhålan vid oralsex. En gravid kvinna med herpes i underlivet kan även smitta sitt barn vid förlossningen.
Herpes i underlivet är vanligt. En tredjedel av alla vuxna bär på viruset, men på grund av de lindriga besvären vet tre av fyra smittade inte om det.
Har du en gång smittats finns viruset kvar under hela livet. Efter den första infektionen lägger sig viruset vilande i ryggradens nervknutor. Har du tur så blommar infektionen inte upp igen. Hos vissa personer kan viruset aktiveras och ge symtom med kortare eller längre intervaller.
Viruset kan till exempel vakna till liv igen när du solar, är stressad och trött eller vid graviditet.
Herpes smittar vid direktkontakt med blåsor eller sår. Något dygn innan man får synliga utslag kan man ha vissa förkänningar med klåda och stickningar i huden. Redan då är man smittsam. Enstaka dagar under ett år kan man vara smittsam utan att ha några känningar alls. Detta är vanligast under de första ett till två åren efter smittotillfället. Utanför kroppen dör herpesviruset snabbt och genital herpes smittar inte via toalettsitsar, badkar och handdukar.
Det finns inget vaccin mot herpes.
Du kan vara smittad av genital herpes utan att märka något. De flesta får inga besvär alls i anslutning till själva smittotillfället. De första symtomen kommer istället långt senare i samband med att viruset aktiveras. I den mån man får symtom i samband med smittotillfället kommer dessa efter en till tre veckor. Första tecknet kan vara att det är rött, kliar, svider och är irriterat:
Efter något dygn kommer vätskefyllda blåsor som brister och ger sår. Såren kan vara mycket smärtsamma, du kan även få feber, huvudvärk och ömmande, svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Efter cirka tre veckor har infektionen läkt ut av sig själv.
Om infektionen blommar upp igen blir besvären lindrigare, ofta bara en kliande spricka i huden. Du kanske vet att en infektion är på gång när du känner ömhet och smärta i underlivet. I fortsättningen går också läkningen fortare och tar cirka en vecka.
Herpes påverkar inte förmågan att bli gravid. Kvinnor som har herpes kan utan problem genomgå en normal graviditet och för det mesta även föda sitt barn på vanligt sätt.
Om du har genital herpes cirkulerar dina antikroppar i blodet. Det innebär att barnet har ett skydd både under graviditeten och vid förlossningen. Du bör dock informera din barnmorska och gynekolog på mödravårdscentralen om du har eller har haft herpesblåsor.
Du bör undvika att bli smittad av herpes under tiden du är gravid. Om du har din första herpesinfektion när barnet ska födas finns det risk för att barnet inte har hunnit få dina antikroppar. Då rekommenderas förlossning med kejsarsnitt. Ett nyfött barn som smittats kan få besvär från ögon, hud och mun. Barnet kan även drabbas av hjärninflammation som börjar med krampanfall.
Om du har flera utbrott av herpes under graviditetens sista månad kan du få virusmedicin i förebyggande syfte inför förlossningen.
Om du blir gravid och vet att din partner har genital herpes, men du är osäker på om du själv är smittad, går det att ta ett blodprov som visar om du har antikroppar mot herpes.
Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid herpes i underlivet enligt Kloka Listan.