Under de första levnadsåren kan barn drabbas av fem till sju förkylningar om året. Vanliga tecken är en allmän sjukdomskänsla tillsammans med symtom som nästäppa, rethosta eller ont i halsen. Förkylningen går över av sig själv men symtomen kan lindras. Kontakta vårdcentralen om barnet har feber i mer än fyra-fem dagar, har svårt att andas eller verkar ha ont.

Under de första sex månaderna har barn ett bra skydd mot många infektioner tack vare antikroppar från fostertiden och från modersmjölken.

I takt med att barnet blir äldre minskar antalet förkylningar. I tioårsåldern har de flesta barn bara en till två förkylningar om året. Barn som går på dagis drabbas av betydligt fler förkylningar och öroninflammationer än barn som vistas hemma. Det gäller upp till ungefär tre års ålder.

Barn som är utsatta för tobaksrök i sin omgivning drabbas oftare av luftvägsinfektioner och öroninflammationer än barn som vistas i rökfria miljöer.

Symtom

Det vanligaste är att barnet känner en allmän sjukdomskänsla, tillsammans med ett eller flera av följande symtom:

  • nästäppa
  • rinnande snuva
  • irritation i halsen och ibland svårt att svälja
  • rethosta
  • ofta, men inte alltid, feber.

Det är vanligt med feber några dagar hos barn som blir förkylda. Febern brukar ofta gå över av sig själv efter tre till fyra dagar. Övriga symtom försvinner som regel inom loppet av en till två veckor.

Egenvård

Kroppens eget immunförsvar sköter läkningen, men det går att lindra symtomen och se till att barnet mår så bra som möjligt trots förkylningen.

Det är viktigt att ge barnet mycket att dricka, särskilt om febern är hög, eftersom man förlorar mycket vätska vid feber.

Läkemedel

Om barnet får hög feber, 39 grader eller mer, går det bra att ge febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol. Däremot ska man inte ge barn preparat som innehåller acetylsalicylsyra.

Om barnet tidigare har haft feberkramper går det bra att ge febernedsättande medel även om febern inte är så hög.

Nästäppan beror många gånger på intorkat snor. Genom att droppa koksaltdroppar i näsan är det möjligt att tunna ut snuvan och rengöra på ett skonsamt sätt. Koksaltsdroppar finns att köpa på apoteket.

Avsvällande näsdroppar kan också ges till barn, men aldrig mer än tio dagar i sträck. Dropparna ska däremot aldrig ges till barn under sex månader. Svullnaden i näsans slemhinnor minskar om barnet sover med huvudet högt.

Vid mera långdragen hosta kan det hjälpa med medel som vidgar luftrören och minskar svullnaden i slemhinnorna.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom Vårdomsorgs e-tjänst vårdcentral eller . Ofta räcker det med ett råd per telefon, men ibland kan det krävas en läkarbedömning.

Vänd dig till din vårdcentral:

  • om barnet har feber som varar i mer än fyra till fem dagar, och kanske även andra symtom som hosta eller kraftig snuva
  • om barnet har andningssvårigheter eller verkar ha ont, till exempel i öronen. En bakterieinfektion kan göra att en förkylning utvecklas till öroninflammation, som kan komma redan efter några dagars förkylning
  • om barnet har tjock snuva bara i ena näsborren utan andra förkylningssymtom. Det kan bero på att barnet petat in ett främmande föremål som en plastkula eller en ärta i näsan. Svullnad på bara ena sidan av näsan och ömhet kring ena ögat mot näsroten kan vara tecken på en bihåleinfektion. Barn som drabbas brukar vara trötta och medtagna, ofta ha febertoppar och långdragen hosta.