Under de första levnadsåren kan barn drabbas av mellan fem och tio förkylningar om året. Vanliga tecken är en allmän sjukdomskänsla tillsammans med symtom som nästäppa, hosta eller ont i halsen - ibland i kombination med feber. Förkylningen går över av sig själv men symtomen kan lindras. Kontakta vårdcentralen om barnet har feber i mer än fyra-fem dagar, har svårt att andas eller verkar ha ont.
Förkylningar orsakas av virusinfektioner som smittar framförallt via så kallad droppsmitta, det vill säga via nysningar, snuva och hosta.
Under de första levnadsåren är det vanligt med förkylningar, men i takt med att barnet blir äldre minskar antalet förkylningar. I tioårsåldern har de flesta barn bara en till två förkylningar om året. Barn som går på förskola drabbas av betydligt fler förkylningar och öroninflammationer än barn som vistas hemma. Det gäller upp till ungefär tre års ålder.
Barn som är utsatta för tobaksrök i sin omgivning drabbas oftare av luftvägsinfektioner och öroninflammationer än barn som vistas i rökfria miljöer.
Förkylning kan inte behandlas med antibiotika.
Det vanligaste är att barnet känner en allmän sjukdomskänsla, tillsammans med ett eller flera av följande symtom:
Det är vanligt med feber under några dagar hos barn som blir förkylda. Febern brukar ofta gå över av sig själv efter tre till fyra dagar. Övriga symtom försvinner som regel inom loppet av en till två veckor.
Om febern blir långdragen eller om det tillstöter öronvärk kan det betyda att virusinfektionen banat väg för en bakteriell infektion, exempelvis öroninflammation. Om inte öronvärken går över inom 24 timmar ska man kontakta vårdcentralen.
Hos de allra minsta barnen (under sex månader) och hos barn med astma kan även vanliga förkylningsvirus orsaka andningsbesvär (se under Sök vård).
Kroppens eget immunförsvar sköter läkningen, men det går att lindra symtomen och se till att barnet mår så bra som möjligt trots förkylningen.
Oftast minskar barnets aptit under en infektion. Barnet behöver dock både vätska och näring. Därför är det viktigt att se till att barnet dricker – särskilt om febern är hög eftersom man förlorar mer vätska vid feber. Man bör se till att barnet inte bara dricker vatten då barn behöver regelbundet tillskott av energi. Man kan prova svala drycker, fruktsoppa eller glass i olika former.
Läs om antibiotika.