Om du drabbas av en skada i vården kan du i vissa fall ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Varje år anmäls ungefär 10 000 skador till patientförsäkringen. Cirka 45 procent av anmälda skador ersätts. När man inte får ersättning beror det oftast på att skadan inte hade kunnat undvikas.
Du har ingen rätt till ersättning enbart av det skälet att behandlingen inte leder till önskat resultat eller att det uppstått en komplikation. All sjukvårdande behandling innebär en större eller mindre risk för komplikationer som inte är möjliga att undvika. För sådana komplikationer lämnas ingen ersättning. Du får heller ingen ersättning för skador som uppstår om du behandlats för ett livshotande tillstånd.
Om du drabbas av en personskada vid hälso-, sjuk- och tandvård kan du i vissa fall, efter prövning, få ersättning i följande fall:
Du får inte ersättning:
Observera att punkterna ovan ger en förenklad bild av vad som gäller. All utredning och bedömning av patientskador görs i enlighet med aktuell lagstiftning och försäkringens villkor. Läs mer under länken Patientförsäkringen uppe till höger.
Det är du själv som bestämmer om du ska göra en anmälan. Skadan anmäls på en särskild blankett som till exempel finns på sjukhus, husläkarmottagningar eller tandläkarmottagningar. Blanketten kan även beställas från patientnämnden eller respektive försäkringsbolag.
Om skadan skett vid landstingens sjukvård skickar du den ifyllda blanketten till Personskadereglering AB (PSR), och till respektive försäkringsbolag i övriga fall.
En skada måste anmälas inom tre år från det att du fick kännedom om skadan, men aldrig senare än tio år räknat från den dag skadan orsakades.
För vård som ges av landstingen själva eller av privat vårdgivare som har avtal med ett landsting gäller landstingens patientförsäkring via Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF). Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag har uppdragit åt Personskadereglering AB att svara för information och skadereglering.
Du kan ta kontakt med Patientnämnden (PAN) för att få närmare information om landstingens patientförsäkring samt för skadeanmälan, och även med Patientförsäkringen, se länkarna uppe till höger.
Privatpraktiserande läkare och tandläkare har patientförsäkring i privata försäkringsbolag. De är skyldiga att upplysa dig om i vilket försäkringsbolag de har sin patientförsäkring.
Även om du skadas hos en vårdgivare som inte tecknat patientförsäkring, har du rätt till ersättning enligt Patientskadelagen. Patientförsäkringsföreningen träder då in i stället för ett vanligt försäkringsbolag och betalar eventuell patientskadeersättning. Verksamheten bekostas av alla försäkringsbolag som marknadsför patientförsäkring i Sverige.
Om du inte är nöjd med en bedömning som ett försäkringsbolag gjort i ett skadeärende kan du vända dig till Patientskadenämnden. Den kan pröva skador från alla försäkringsbolag som tecknat patientförsäkring, inklusive från Patientförsäkringsföreningen. Den som kräver ersättning enligt patientskadelagen har rätt att få sitt ärende prövat av domstol.
Kontaktuppgifter till samtliga instanser hittar du i länken till höger, "Frågor & synpunkter om skadeersättning". Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.