Du kan vårdas hemma vid behov. Du kan vårdas av läkare, sjuksköterska eller annan personal. Sjukvården du kan få hemma kan gälla ett tillfälligt besök eller istället för att vårdas på sjukhus. Har du en obotlig sjukdom kan du välja att få vård hemma i slutet av livet.
Sjukvård i hemmet innebär att du får den vård du behöver hemma i stället för att åka till vårdcentralen eller vårdas på sjukhus. Den vård du får hemma kan till exempel vara omläggning av sår, hjälp med injektioner, provtagningar och läkemedel, men även mer specialiserad vård som annars skulle göras på sjukhus. Hemsjukvården är kostnadsfri för dig som patient.
När vårdcentralen är stängd och du behöver vård direkt och inte kan ta dig till till exempel närakuten själv, kan du i de flesta kommuner i Stockholms län få hjälp av en jourbil som kommer hem till dig. Jourbilen kör vardagar klockan 17.00 till 08.00 och på lördag, söndag och helgdag dygnet runt. I jourbilen arbetar läkare som är specialister i allmänmedicin. Kontakta sjuksköterskorna på för mer information. De bedömer också om du behöver en jourbil eller annan hjälp.
Hemsjukvården kan också vara mer avancerad och är då ett alternativ till att bli inlagd på sjukhus. Om du kan vara aktuell för ASiH skickar din läkare en remiss till ASiH-enheten i ditt närområde, där sedan enhetens läkare tar ställning till om ASiH kan tillgodose ditt vårdbehov. Förutsatt att du själv vill.
I den avancerade hemsjukvården arbetar sjuksköterskor och läkare som är specialister inom olika områden. De kan erbjuda ungefär samma vård som på sjukhus med reservation för de förutsättningar som finns i hemmet. De arbetar i team och verksamheten fungerar dygnet runt. Inom hemsjukvården finns också annan vårdpersonal som till exempel sjukgymnaster och arbetsterapeuter.
Sjukvården i hemmet kan vara dropp, smärtlindring, provtagningar, stödjande samtalskontakt och mycket annat.
Om du har en obotlig sjukdom och vårdas inför slutet av livet har du ofta särskilda behov av vård. Den vården brukar kallas för palliativ vård. Målet med den palliativa vården är att göra din sista tid i livet så bra som möjligt. Det kan till exempel innebära att du får vårdas hemma, då ingår vården i den avancerade hemsjukvårdens arbete. Läs mer genom att klicka på artikeln om vård i livets slutskede.
Om du är äldre och/eller sjuk och istället behöver hjälp städning, laga mat eller sköta hygienen är det kommunens hemtjänst som svarar för det. Inom äldreomsorgen eller socialförvaltningen på kommunen finns biståndshandläggare som du kan kontakta för att få hjälp.
Har du frågor kring hemsjukvård eller du är osäker på om du eller en anhörig behöver hjälp kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.
Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan tala om vilken vårdcentral du är listad på. De gör även en bedömning om du behöver en jourbil.
Om du anser att du eller någon anhörig behöver hemsjukvård, kontakta vårdcentralen eller hemsjukvården. Du kan också kontakta sjuksköterskorna på . De kan till exempel göra en bedömning om du behöver en jourbil.
Adress och telefonnummer till vårdmottagningar hittar du under Hitta vård och omsorg. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .
Har du någon anhörig som är sjuk och vårdas regelbundet i hemmet? Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.
Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.