Sjukvård i hemmet innebär att du får den vård du behöver hemma i stället för att åka till vårdcentralen eller vårdas på sjukhus. Du kan vårdas av läkare, sjuksköterska eller annan personal. Hemsjukvården är kostnadsfri för dig som patient.
Den vanliga (basala) hemsjukvården ansvarar din vårdcentral för. Oftast är det distriktssköterskan som samordnar så att du får hjälp med till exempel såromläggning, insulin eller andra injektioner, provtagningar, dropp och liknande. Ifall du har mer komplexa besvär kan du behöva få hjälp av ASiH (Avancerad sjukvård i hemmet).
När vårdcentralen är stängd och du behöver vård direkt och inte kan ta dig till exempelvis närakuten själv, kan du i de flesta kommuner i Stockholms län få hjälp av en jourbil som kommer hem till dig. Jourbilen kör vardagar klockan 17.00 till 08.00 och på lördag, söndag och helgdag dygnet runt. I jourbilen arbetar läkare som är specialister i allmänmedicin. Kontakta för mer information. Sjuksköterskorna som svarar bedömer också om du behöver en jourbil eller annan hjälp.
Den avancerade sjukvården i hemmet är ett alternativ till att bli inlagd på sjukhus. Om du behöver, och vill ha, den formen av vård ska din läkare skicka en remiss till ASiH-enheten i ditt närområde, där sedan enhetens läkare tar ställning till om ASiH kan tillgodose ditt vårdbehov.
ASiH kan tillgodose olika vårdbehov i och med att man arbetar i team med åtminstone följande yrkesgrupper: läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kuratorer. Man har också dietister knutna till verksamheten. Verksamheten fungerar dygnet runt årets alla dagar.
Ifall du har en allvarlig kronisk sjukdom som till exempel Mina vårdkontakter.
Har du någon anhörig som är sjuk och vårdas regelbundet i hemmet? Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.