För att en medicin ska få kallas för läkemedel måste den vara godkänd av Läkemedelsverket eller den europeiska läkemedelsmyndigheten. Också naturläkemedel måste godkännas, men kraven på effekt och säkerhet är lägre. Receptfria läkemedel kan du själv köpa på apotek. Vissa receptfria läkemedel kan du även köpa på anmälda försäljningsställen, till exempel livsmedelsbutiker och bensinmackar. Naturläkemedel kan köpas inom all handel.

Läkemedel används för att förebygga, lindra och bota sjukdomar eller symtom på sjukdomar. En del mediciner som till exempel p-piller räknas också som läkemedel även om graviditet inte är en sjukdom. De flesta läkemedel är idag helt konstgjorda och kemiskt framställda i fabriker.

Läkemedel eller medicin?

I vardagstal betyder läkemedel och medicin oftast samma sak, men enligt lagen måste en medicin vara godkänd av Läkemedelsverket, som är en svensk statlig myndighet, eller den europeiska läkemedelsmyndigheten inom EU för att få kallas läkemedel. Ordet medicin kan också betyda läkarvetenskap.

Naturläkemedel

Naturläkemedel är mediciner där det verksamma ämnet har ett naturligt ursprung. Det kan till exempel handla om växt- eller djurdelar, bakteriekulturer, mineraler eller salter.

Kraven på effekt och säkerhet är inte lika stora för naturläkemedel som andra läkemedel. Därför är naturläkemedel receptfria och avsedda för lindriga besvär som inte fordrar behandling av läkare.

Till skillnad från andra läkemedel får naturläkemedel även säljas i vanliga affärer som mat- och hälsokostbutiker och inte bara på apotek.

Naturläkemedel kan förskrivas på recept av din läkare men ingår inte i högkostnadsskyddet. Däremot blir naturläkemedlet momsbefriat med ett recept från din läkare.

Godkända läkemedel

Det är Läkemedelsverket eller den europeiska läkemedelsmyndigheten som avgör om en medicin får säljas och användas i Sverige och därmed kallas läkemedel. Läkemedelsverket omprövar sitt godkännande vart femte år.

För att ett läkemedel ska godkännas för försäljning måste företaget som tillverkat det kunna visa att det är effektivt, säkert och av god kvalitet. Läkemedelsföretaget måste ha undersökt och prövat det noggrant.

För att bli godkänt får läkemedlet inte heller ha fler eller mer allvarliga biverkningar än andra tillgängliga behandlingar.

Receptfria och receptbelagda läkemedel

För att kunna köpa vissa läkemedel måste du ha recept, andra kan du handla direkt på apoteket. Receptfria läkemedel är till för lindriga sjukdomar och besvär som är lätta att fastställa och behandla, medan receptbelagda läkemedel är mer komplicerade att dosera eller kan ge allvarliga biverkningar.

Läkemedelsnamn

Alla läkemedel har tre olika sorters namn: handelsnamnet, det generiska namnet och det kemiska namnet.

Handelsnamn

Handelsnamnet bestäms av det företag som tillverkat läkemedlet. Olika företag kan sälja samma läkemedel under olika namn. Alvedon och Panodil är till exempel olika handelsnamn på medicin som innehåller paracetamol.

Generiskt namn

Det generiska namnet väljs av Världshälsoorganisationen (WHO) och är det officiella namnet på den aktiva substansen i läkemedlet. Exempelvis är paracetamol det generiska namnet på ett smärtlindrande och febernedsättande ämne.

Kemiskt namn

Det kemiska namnet beskriver hur läkemedlets molekyl är uppbyggd och är ofta långt och komplicerat, till exempel har paracetamol det kemiska namnet 4'-Hydroxyacetanilide.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet. Du får ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla som frågar svar och du kan se vem som är din husläkare.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan också tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att söka under Hitta vård och omsorg uppe till höger. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.