Titthålskirurgi används för olika typer av operationer i bukhålan. Metoden kallas även laparoskopisk kirurgi. Under de senaste 20 åren har titthålskirurgi blivit allt vanligare. Operationssättet är skonsammare för patienten eftersom operationen utförs genom små hål i bukväggen istället för genom ett stort snitt.

Titthålskirurgi, laparoskopisk kirurgi, används exempelvis för att ställa diagnos på olika sjukdomstillstånd i bukhålan. Titthålskirurgi används även för att behandla sjuklig övervikt, gallsten, diafragmabråck, ljumskbråck, förstorad mjälte, blindtarmsinflammation, brusten tarmficka, ändtarmsframfall samt tumörer i prostata, binjure, njure, lever, magsäck och grovtarm.

Metoden används också på vissa kvinnokliniker för att ta bort cystor på äggstockarna, vid utomkvedshavandeskap, för att göra steriliseringar och även som en del av en operation där livmodern ska tas bort.

I samband med njurtransplantationer används laparoskopisk kirurgi även när man tar ut njuren från en levande donator.

Så går titthålskirurgi till

Undersökning

Vid en laparoskopisk operation är du helt nedsövd. Först gör kirurgen ett 12 millimeter långt snitt i bukhuden, ofta vid naveln. En hylsa förs ner i buken genom snittet. Genom en slang som kopplas till hylsan blåses gas – koldioxid – in i bukhålan så att bukväggen lyfter från tarmar och andra organ. Detta för att skapa ett hålrum att arbeta i. Ett tunt metallrör, endoskop, försett med ljus och en kameralins förs ner genom hylsan. På Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.

Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.