Titthålskirurgi används för olika typer av operationer i bukhålan. Metoden kallas även laparoskopisk kirurgi. Under de senaste 20 åren har titthålskirurgi blivit allt vanligare. Operationssättet är skonsammare för patienten eftersom operationen utförs genom små hål i bukväggen istället för genom ett stort snitt.
Titthålskirurgi, laparoskopisk kirurgi, används exempelvis för att ställa diagnos på olika sjukdomstillstånd i bukhålan. Titthålskirurgi används även för att behandla sjuklig övervikt, gallsten, diafragmabråck, ljumskbråck, förstorad mjälte, blindtarmsinflammation, brusten tarmficka, ändtarmsframfall samt tumörer i prostata, binjure, njure, lever, magsäck och grovtarm.
Metoden används också på vissa kvinnokliniker för att ta bort cystor på äggstockarna, vid utomkvedshavandeskap, för att göra steriliseringar och även som en del av en operation där livmodern ska tas bort.
I samband med njurtransplantationer används laparoskopisk kirurgi även när man tar ut njuren från en levande donator.
Vid en laparoskopisk operation är du helt nedsövd. Först gör kirurgen ett 12 millimeter långt snitt i bukhuden, ofta vid naveln. En hylsa förs ner i buken genom snittet. Genom en slang som kopplas till hylsan blåses gas – koldioxid – in i bukhålan så att bukväggen lyfter från tarmar och andra organ. Detta för att skapa ett hålrum att arbeta i. Ett tunt metallrör, endoskop, försett med ljus och en kameralins förs ner genom hylsan. På endoskopet sitter en kamera som är kopplad till en tv-skärm. Läkaren kan nu undersöka buken genom att titta på tv-skärmen.
Beroende på vilken typ av operation det är fråga om kan kirurgen sedan behöva göra ytterligare små hål i bukväggen där operationsverktygen kan föras in för att man ska kunna utföra själva ingreppet. Dessa hål är 5–12 millimeter stora. Ibland måste ett av hålen göras lite större, till exempel när man ska ta ut en cysta eller tumör.
Långa instrument, som saxar och tänger förs in i buken via hylsor. Kirurgen opererar samtidigt som han eller hon följer förloppet på tv-skärmen. Efter ingreppet sys de små snitten ihop.
Efter mindre titthålskirurgiska operationer kan du åka hem samma eftermiddag eller kväll. Ibland måste du stanna över natten. Det kan bero på att du mår illa eller är trött efter narkosen eller att du behöver extra smärtlindring. Det kan också vara en allmän försiktighetsåtgärd.
Vid större operationer behöver du ofta stanna kvar ytterligare några dagar tills tarmfunktionen återhämtat sig och värken är på en rimlig nivå.
Efter ett mindre ingrepp kan du börja arbeta inom några få dagar. Vid större ingrepp krävs en till tre veckors sjukskrivning, delvis beroende på vilken typ av arbete du har. De första dagarna efter en operation behövs ofta någon lättare form av smärtlindrande läkemedel.
Om du får ont i buken och/eller feber eller andra oklara symtom den närmaste tiden efter operationen är det mycket viktigt att du kontaktar den mottagning på sjukhuset där du opererades. Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.