Påssjuka är en mycket smittsam sjukdom som ger svullnad och inflammation av öronspottkörtlarna. Enligt smittskyddslagen är påssjuka en anmälningspliktig sjukdom. Om du misstänker att du eller ditt barn har påssjuka, måste du därför kontakta din vårdcentral, som efter diagnos anmäler till Smittskyddsinstitutet. Ju äldre du är när du smittas, desto större risk för komplikationer.

Påssjuka är en smittsam virusinfektion som sprids via hostningar och nysningar, men även genom kontakt. Man får oftast feber, ont i huvudet och svullna spottkörtlar som kan göra det svårt att gapa och tugga. Infektionen går oftast över av sig själv inom en vecka men man kan drabbas av följdsjukdomar. Risken att få komplikationer blir större ju äldre man är när man blir smittad.

De vanligaste följdsjukdomarna är en oftast lindrig och övergående form av Mina vårdkontakter.

Undersökning

Vid en typisk sjukdomsbild är det lätt för en läkare eller sjuksköterska att avgöra om man har påssjuka eller inte. Ibland kompletterar man med ett blodprov för att säkerställa diagnosen.

Behandling av påssjuka

Det finns ingen specifik behandling mot påssjuka, men infektionen är inte allvarlig och går oftast över av sig själv inom en vecka. De följdsjukdomar man kan få, kan däremot innebära större risker och ta längre tid att bli frisk från.