Många barn och ungdomar äter livsmedel som innehåller stora mängder tillsatt socker, men även fett, till exempel godis, choklad, snacks, läsk, bullar och kakor. Näringsinnehållet är det däremot sämre ställt med. Resultatet kan bli övervikt. För den som i övrigt äter bra mat finns det dock ett litet utrymme för "onyttigheter".

Försök minska på mängden livsmedel med tillsatt socker och ge barnen bra måltider. För att undvika småätande mellan de större måltiderna är det viktigt att servera bra mellanmål, till exempel smörgås med mjölk och frukt.

Kex, godis, bullar och andra sötsaker gör barnet piggt för stunden, men den riktiga mättnadskänslan infinner sig inte. Barnet blir fort trött och hungrigt igen. Äter barn en stor mängd mat med tillsatt socker har de inte lika mycket plats för näringsrik kost.

Läsk och saft är socker i flytande form. Sötade drycker ger sämre mättnadskänsla och då är det lätt att få i sig för mycket kalorier.

Även tändernas hälsa riskerar att försämras vid småätande av söta livsmedel och drickande av läsk, saft och drickyoghurt. En godisdag i veckan är bra för tänderna.

Produkter med tillsatt socker:

  • Söta krämer och söta soppor
  • Söta drycker som saft, läsk och nektar
  • Sylt, mos och marmelader
  • Olika mjölkprodukter som till exempel drickyoghur och chokladmjölk
  • Smaksatta filprodukter och fruktyoghurt
  • Flingor och müsli
  • Godis och choklad
  • Olika typer av konditorivaror (bullar, bakelser, kakor och kex)

Vi äter inte mer socker nu än tidigare, men förr åt vi det som strö- och bitsocker. Nu äter vi det i sötade livsmedel som läsk, saft, kex och godis.

Det tillsatta sockret ger energi men inga nyttiga vitaminer och mineraler. Sötade produkter kan också innehålla mycket fett.

Frukt, grönsaker, rotfrukter och mjölk är exempel på livsmedel som innehåller socker naturligt. Dessa livsmedel bör ingå i barnen kost och hjälper dem bland annat att få i sig viktiga vitaminer och mineraler.

Produkter med sötningsmedel

Sötningsmedel tillsätts produkter där annat socker tagits bort. Cyklamat, aspartam, sukralos och sackarin är exempel på sötningsmedel som används i mat. Så kallade light-produkter, som till exempel dietläsk, lågkaloridrycker (till exempel saft), yoghurt, sylt och tuggummi är produkter som kan innehålla sötningsmedel.

Sötningsmedlet bidrar oftast med lite energi jämfört med socker. Trots detta är det inte nödvändigtvis bra att rekommendera lightdrycker i syfte att minska i vikt. Även om sötningsmedel som intas i måttliga mängder är acceptabelt ur hälsosynpunkt bidrar de inte med några näringsämnen.

Det finns ingen anledning att vänja små barn vid söta drycker eller andra produkter som innehåller sötningsmedel. Det är bättre att vänja sig vid att drycker inte behöver smaka sött.

Utrymmet – det lilla extra

Barnkalas, fredagsmys, högtider och semester. Under ett år finns det många tillfällen då det bjuds på mat med mycket energi och lite näring.

Små barn äter inte så stora portioner och därför är det viktigt att maten verkligen innehåller den näring som behövs vid varje måltid. Det finns inte mycket plats för livsmedel som endast ger mycket energi och lite näring.

Så här stort är utrymmet per vecka för barn i olika åldrar som äter bra och näringsrik mat i övrigt.

Barn 12 till 24 månader

Exempel 1:
1 skiva vetebröd (ca 35 g)
2 glas saft (glas= 1,25 dl)
1 dl gräddglass

eller

Exempel 2:
1, 5 dl nyponsoppa
2 msk ovispad vispgrädde (ca ½ dl vispad)
4 veteskorpor

eller

Exempel 3:
2 glas saft (glas = 1,25 dl)
1 skiva rulltårta
50 g smågodis (inte choklad)


Barn två till fem år

Exempel 1:
2 glas saft (glas = 1,5 dl)
2 skivor vetebröd (cirka 35 g/skiva)

4 mariekex
5 dl popcorn

eller

Exempel 2:
1 minipåse chips (40 g)
1 liten bit tårta (cirka 75 g)
1 läsk ( 33 cl)
1 isglasspinne

eller

Exempel 3:
1,5 dl lösglass (cirka tio procent fett)
2 msk chokladsås
4 maränger
100 g lösgodis (inte choklad)


Barn 6 till 9 år

Exempel 1:
2 skivor vetebröd (cirka 35 g/skiva)
2 glas saft (1 glas = 1,75 dl)
2 skivor rulltårta (ca 30g/skiva)
6 mariekex
10 dl popcorn

eller

Exempel 2:
1 bit prinsesstårta
1 läsk (33 cl)
1 glasstrut (cirka 80 g)
1 påse potatischips (100 g)
100 g lösgodis (ingen choklad)

eller

Exempel 3:
1 liten pommes frites (cirka 80 g)
1 läsk (33 cl)
2 dl lösglass (cirka 100 g)
chokladsås (cirka 50 g)
6 maränger

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.