Alkohol kan vara en orsak till fosterskador. En del kvinnor har druckit alhohol tidigt under sin graviditet och är oroliga över det. Men måttligt med alkohol, ett till två glas, vid ett enstaka tillfälle under graviditetens två första veckor ger sannolikt ingen ökad risk för fosterskador.

Forskning har visat att alkohol kan vara en orsak till fosterskador. Då området alkohol och graviditet är svårt att studera vet man inte med säkerhet hur stora mängder alkohol som behövs för att ge upphov till fosterskador.

Alkohol i måttlig mängd, det vill säga ett eller två glas, vid ett enstaka tillfälle under graviditetens två första veckor ger sannolikt, enligt den kunskap vi har idag, ingen ökad risk för skador.

Det kan hända att man druckit alkohol, kanske även lite för mycket och blivit berusad, innan man fick veta att man väntar barn. Om graviditeten bara pågått två veckor är det vanligen inte någon risk för skador hos fostret. Fosterutvecklingen har då inte riktigt börjat ännu. Men det är viktigt att man avstår från alkohol under resten av graviditeten.

Alkoholen går dels via moderkakan direkt till fostret, dels ut i fostervattnet som omger barnet. Fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ned alkohol och därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman. Risken för skador är större ju mer och ju oftare man dricker. Eftersom ingen vet var gränsen går är rekommendationerna i Sverige och många andra länder att inte dricka alkohol alls under graviditeten.

Alkoholism och graviditet

Alkoholmissbruk under graviditeten leder så gott som alltid till någon form av skada på barnet. För att ditt barn ska må bra och utvecklas på bästa sätt måste du sluta dricka. Det är inte alltid lätt, men du kan få hjälp och det är aldrig för sent. Prata med din barnmorska. Du behöver inte vara orolig eller skämmas, barnmorskan är van att hantera den här sortens frågor.

Skador

De skador som kan uppstå på barnet när du dricker alkohol brukar delas in i tre grupper:

  • tillväxthämning
  • hjärnskador
  • avvikande utseende.

Både inne i magen och när barnet är fött är det kortare än normalt, väger mindre och har mindre huvudomfång. Alkohol skadar de växande nervcellerna i hjärnan. Barnet kan få beteende- och utvecklingsstörningar som överaktivitet, uppmärksamhets- och koncentrationsstörningar. Det kan också få korta ögonspringor, platt mellanansikte, lång och tunn överläpp eller lågt sittande öron. Även ögonen och synen kan ta skada. De flesta av alla dessa symtom kan självklart uppstå även på grund av andra orsaker eller sjukdomar.

Vad du kan göra själv

Tänk på riskerna med alkohol, det kan motivera dig att undvika alkohol. Din partner kan stötta dig genom att också sluta dricka alkohol under graviditeten.

Säg att du inte orkar gå på fest eller att du vill gå hem tidigt om du tycker det är jobbigt att gå på fester där det bjuds på alkohol. Det är alltid i sin ordning att avstå från alkohol.

Förslag på drycker

Idag finns det många alternativ. Du kan till exempel välja bland många goda alkoholfria viner eller ölsorter. Vid jul smakar must och alkoholfri glögg gott. Många av dagens läskedrycker är inte alltför söta och kan vara riktigt goda. Mineralvatten finns i en mängd olika smaker som du kan variera efter tycke och smak. Vid festliga tillfällen finns alkoholfri cider, pommac eller champis istället för champagne. Se till att få drycken serverad i ett vackert glas så känns det lite festligare.

När söker man hjälp?

  • Du är osäker på vad som gäller.
  • Du är orolig i största allmänhet.
  • Du vill fråga om råd.
  • Du är medveten om att du dricker för mycket.
  • Om du missbrukar alkohol. Du kan få hjälp och vård på en klinik.

Fråga om råd

  • Undrar du över något? Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.