När vi åldras blir vi känsligare för läkemedel och att ta flera läkemedel samtidigt ökar risken för biverkningar. Därför är det viktigt att du diskuterar med din läkare för att komma fram till en lösning som passar just dig.

Vår kropp förändras när vi blir äldre. Vi blir sjukare men också mer känsliga för olika läkemedel. Ju fler läkemedel vi tar desto besvärligare kan det bli för kroppen att hantera dessa utan biverkningar.

Hjärnan är en av de kroppsdelar som förlorar en del av sin förmåga vilket innebär att den blir känsligare för läkemedel. Njurarna tappar även de sin fulla kapacitet. Det påverkar också vår förmåga att utsöndra läkemedlen via njurarna, vilket gör oss känsligare för dem.

Faktorer som ålder, nuvarande och tidigare läkemedelsbehandlade sjukdomar, njurarnas funktion samt kroppsvikt spelar in när läkaren ordinerar läkemedel. Även allergier, ärftliga faktorer och livsstil bör tas hänsyn till.

Beskriv din vardag

För att läkaren eller distriktssköterskan ska kunna göra en bra bedömning underlättar det om du försöker ge en så rättvis bild som möjligt av hur du lever ditt liv. Beskriv helt enkelt din vardag. Lider du av sömnproblem? Brukar du motionera? Får du värk när du promenerar? Vad äter du? Lider du av förstoppning?

Genom att kartlägga vardagen kan kanske mängden läkemedel minskas. En bättre säng istället för sömntabletter, ett par fotriktiga skor istället för värktabletter, mer mjölk och ost i kosten istället för kalciumtabletter, motion, rikligt med vatten och plommon istället för medel mot förstoppning.

Våga fråga

Var frågvis som patient. Läkaren liksom distriktssköterskan finns för att hjälpa dig.

Förbered gärna frågor innan besök hos läkare eller distriktssköterska. Kanske kan du be om extra lång besökstid när du bokar tid. Då behöver ingen bli stressad.

Be gärna någon du litar på följa med till vårdcentralen eller sjukhuset. Det kan vara svårt att sålla bland all information. Då är det lättare att vara två som hjälps åt.

Hjälp att hålla koll på dina läkemedel

Benskörhet, led- och muskelsjukdomar, högt blodtryck, hjärtsvikt, diabetes, mag- och tarmbesvär och demens. Listan kan göras ännu längre med sjukdomar vi kan få som äldre. Med många sjukdomar följer ofta ett större antal läkemedel. Ju fler läkemedel en person tar desto svårare blir det att förutsäga effekterna och eventuella biverkningar. Beskriv gärna nytillkomna symtom och fråga om det kan vara biverkningar av läkemedel.

Om du går till flera läkare kan det uppstå problem om inte varje läkare får veta exakt vilka läkemedel du använder. Det är viktigt att du även talar om vilka receptfria läkemedel och naturläkemedel du använder. De kan i vissa fall påverka annan medicinering.

Några enkla hjälpmedel som underlättar för dig att veta vilka läkemedel du använder:

Läkemedelslista

Be om din aktuella läkemedelslista från den vårdcentral där du är listad. Den innehåller de läkemedel som vårdcentralens läkare skrivit ut till dig.

Meddela även din läkare de läkemedel som du fått till exempel vid sjukhusvistelse eller av privat läkare. På så sätt får din husläkare din aktuella och samlade läkemedelslista.

Byter du vårdcentral underlättar det om du tar med en aktuell läkemedelslista till din nya vårdcentral.

Läkemedelsförteckning

Personalen på ditt lokala apotek kan hjälpa dig att skriva ut en förteckning över de läkemedel som du hämtat ut de senaste 15 månaderna. Du måste hämta förteckningen själv. På förteckningen står läkemedlets namn, mängd, dosering och inköpsdag.

Du kan även gå in på apotektets hemsida och hämta en blankett som du sedan lämnar till ditt lokala apotek eller skickar till den förtryckta adressen, se länk till höger. Då skickas en förteckning till den adress där du är folkbokförd.

Har du e-legitimation, elektronisk legitimation, kan du logga in på apotekets hemsida och se dina uppgifter. E-legitimation fungerar som ett elektroniskt id-kort.

Hjälp att komma ihåg

Försök att ta dina mediciner i samband med vardagliga rutiner, till exempel vid frukosten eller när du borstar tänderna. Om du glömmer att ta din medicin vid ett enstaka tillfälle brukar det inte vara några problem.

Tycker du att det är svårt att komma ihåg när du ska ta din medicin och hur mycket du ska ta vid varje tillfälle? Då finns det några hjälpmedel som kan underlätta din vardag.

Dosett

Dosett är en doseringsask där du själv portionerar ut dina tabletter. På så sätt kan du lätt se om du tagit dem. Klarar du inte själv detta kan du få hjälp av distriktssköterskan. Dosetten finns att köpa på apoteket.

Kalenderförpackning

Vissa läkemedel finns i så kallad kalenderförpackning. Veckans dagar är tryckta på förpackningen. Fråga personalen på apoteket om ditt läkemedel finns i kalenderförpackning.

ApoDos-påsar

Apoteket portionerar ut dina läkemedel till dig i små påsar. Fråga din läkare om du kan få hjälp med detta.

Avbryt inte behandlingen

Det är viktigt att aldrig avbryta en läkemedelsbehandling i förtid utan att fråga läkaren om råd. Det kan dröja innan medicinen verkar, men försök då ha tålamod.

Det kan upplevas som om symtomen och sjukdomen försvunnit men om du slutar ta medicinen kan symtomen komma tillbaka. Ibland kan de till och med förvärras.

Ofta fasar man ut användandet, det vill säga man minskar mängden läkemedel allt efter som kroppen ska hinna vänja utan mediciner.

Biverkningar

En del personer får biverkningar, andra inte. Det kan till exempel bero på ålder, fysik och vilka sjukdomar man har.

Biverkningar kan ha olika orsaker. De kan bero på att läkemedlet förutom önskad effekt även har en del andra effekter än de man vill uppnå. Vanliga biverkningar är yrsel och illamående.

Om du får biverkningar försvinner dessa oftast efter en tid. Ta kontakt med läkare om du tycker att biverkningarna är besvärliga. Ofta kan du få ett annat läkemedel i stället.

Får du allvarliga symtom som du tror är biverkningar kontakta genast din läkare.

På bipackssedeln som följer med alla läkemedel kan du se vilka biverkningar läkemedlet kan ha.

Svårt att svälja tabletter?

En del tycker det är svårt att svälja tabletter och kapslar hela. Det gäller då att hitta lösningar. Att låta bli att ta medicinen är inget bra alternativ, även om det känns bäst för stunden.

Börja med att ta upp frågan med din läkare eller distriktssköterska. Kanske finns din medicin i flytande form. Brustabletter kan vara ett alternativ.

Det går att dela eller krossa många tabletter utan att de förlorar sin verkan. Ta reda på vad som gäller för din medicin. Kanske kan du blanda tabletten i maten.

Att svälja tabletter med vatten kan fungera. Det går också att skölja ner med något trögflytande som yoghurt, nypon- eller saftsoppa. Vissa läkemedel ska inte tas med mjölkprodukter eftersom de då förlorar sin verkan.

Kloka Listan

I broschyren Kloka Listan hittar du rekommenderade läkemedel vid vanliga sjukdomar. Läkemedlen är noggrant utvalda, säkra och prisvärda.

Kloka Listan finns på apotek och vårdcentraler. Du kan beställa den kostnadsfritt genom att ringa 08-737 32 60 eller mejla klokalistan@sll.se. Du kan också ladda ner den som pdf, se länk till höger.

Vårdomsorgs artiklar om sjukdomar och besvär är länkade till rekommenderade läkemedel enligt Kloka Listan.

Annat att tänka på

  • Låna aldrig ut dina läkemedel till någon bekant eller släkting. Det som fungerar för dig kan få allvarliga konsekvenser för någon annan, inte minst med tanke på att personen kan få biverkningar.
  • De allra flesta läkemedel finns i mindre provförpackningar. På så sätt kan du testa och se hur ett nytt läkemedel fungerar för dig, samtidigt som mediciner i större förpackningar inte blir liggande oanvända hemma.
  • Det kan vara svårt att öppna vissa läkemedelsförpackningar. Fråga personalen på apoteket om det finns en mer lättöppnad förpackning.
  • Högkostnadsskyddet innebär att du under en period på 12 månader betalar högst 1 800 kronor för dina läkemedel. Sedan får du frikort.
  • E-recept betyder att receptet som läkaren skriver ut till dig skickas elektroniskt till apoteket. Apotekspersonalen tar fram receptet direkt på datorn när du visar legitimation. Du behöver alltså inget pappersrecept. Du väljer vilket apotek i landet som du vill hämta ut medicinen på.
  • Rensa gärna ut i medicinskåpet med jämna mellanrum. Läkemedel har ett bäst-före datum. På apoteket kan du få särskilda plastpåsar att samla gamla läkemedel i. Du lämnar sedan påsen på apoteket.
Keywords
äldre läkemedel