Den sexuella lusten kan förändras för både män och kvinnor under och efter graviditeten. För en del är det ingen större skillnad i sexlivet, medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande. Några tycker att sexlivet blir bättre. Efter förlossningen väljer ändå många att ta en längre paus.

Även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, finns det risk för att er relation förändras under den här tiden. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda. Nedan följer några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.

Sex under graviditeten är ofarligt

Många oroar sig för att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Det är det som regel inte. Orgasmer kan i vissa fall utlösa sammandragningar och vävnaderna i underlivet som är skörare kan lättare börja blöda under graviditeten och när barnet är fött. Det kan kännas lite obehagligt, men är inte skadligt. Om du får en blödning och känner dig orolig kan du dygnet runt ringa och få råd.

Om du däremot får en kraftig blödning ska du alltid kontakta en gynekologisk akutmottagning, förlossningen eller ringa 112.

Även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Det är viktigt att ni lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om någon av er inte vill ska ni inte ha sex.

Barnet ligger skyddat

Vid penetrerande sex är det fortfarande stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet.

Sex kan bli skönare

Många kvinnor upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det beror på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att man lättare blir våt. Den bästa tiden brukar vara efter de första tre månaderna när illamåendet försvunnit och innan kroppen ännu blivit så stor.

När magen är i vägen

Det kan vara svårare att hitta bra ställningar när magen är i vägen. Det bästa rådet är helt enkelt att experimentera tills man hittar en ställning som fungerar. Det kan fungera bra om du som är gravid ligger ner på sidan, står på alla fyra eller på knä i sängen och hänger på sängkarmen. Att ha sex i vatten kan underlätta för dig som är gravid, eftersom kroppen blir lättare.

I slutet av graviditeten

Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos och andra sexleksaker.

Fysisk närhet kan vara viktig för många människor. Om den ena parten vill ha sex och den andra inte så finns det andra saker man kan göra, glöm inte bort dem. Att ge varandra massage kan vara ett exempel.

Förlossningen och sexlivet

Hur förlossningen påverkar våra liv är väldigt individuellt. Om förlossningen är enkel känns det säkert lättare att fortsätta ha sex som tidigare, men om förlossningen är svår kan det ta längre tid, både fysiskt och psykiskt, att återuppta sexlivet.

Vad händer i kroppen efter förlossningen

Den första tiden efter förlossningen kan bristningar i slidan eller mellangården göra ont. De läker efter en tid.

Östrogenmängden i kroppen minskar också vilket gör att dina slemhinnor blir torrare.

Om du har blivit klippt kan det göra ont i klippet en längre tid efter förlossningen än om du spruckit av dig själv. Om du får problem kan du använda ett bra glidmedel.

När kan man ha sex efter förlossningen?

Under föräldrautbildningen brukar man säga att det går bra att ha sex fyra till sex veckor efter förlossningen, men många par känner sig inte redo på så kort tid. En del väntar ända upp till tolv månader innan de har sex. Nyblivna föräldrarna är ofta så upptagna av det nya lilla livet att sex kommer i andra hand. Många saknar det inte ens, eftersom livet får en annan fokusering under den här perioden.

Försök att inte känna någon press att börja ha sex igen, så att du kan börja när det känns rätt för dig. Ett sätt att få igång samlivet igen kan vara genom att bara ligga och mysa ihop. Det gör att ni får tid att hitta tillbaka och vänja er vid varandra igen.

Förlossningen kan påverka positivt

Det behöver inte vara negativt för sexlivet att föda barn. Många kvinnor känner att de får en ökad sexlust efter förlossningen. Det kan bero på att blodtillförseln i underlivet ökar. Antalet nervtrådar till klitoris ökar också och själva klitoris kan bli något större. Många kvinnor upplever att de får skönare och skarpare orgasmer efter förlossningen.

Prata

Om ni känner att det går alltför lång tid utan att lusten kommer tillbaka är det bästa rådet att ni först försöker prata med varandra. Försök komma fram till var problemet ligger och se vad ni kan göra för att förbättra situationen.

För många är det svårt att prata om problem med sexlivet. Men om man inte berättar om sina problem kan man inte göra något åt dem. Det är inte ovanligt att det tar ganska lång tid att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv.

Fråga om råd

Om du är osäker på något kring sex och graviditet sex- och samlevnadsmottagning.