Sexuell lust kan vara en känsla av att vilja njuta. Att känna sexuell lust är vanligt och de flesta gör det. En del känner lust ofta och andra mer sällan.

Vid vissa tillfällen känner vi oss jättekåta och vid andra bara lite upphetsade. Lusten kan också vara olika stor och stark under olika perioder av livet.

Vad är sexuell lust?

Sexuell lust kan beskrivas som känslan av att vilja njuta. Vi kan känna sexuell lust eller bli tända av många olika anledningar, av det vi ser, hör, känner, luktar och smakar. Av olika upplevelser och situationer. Av våra tankar, känslor, drömmar och fantasier. Ibland känns det som om lusten bara finns där av sig själv.

Sexuell lust kan du tillfredsställa på egen hand genom att onanera, eller tillsammans med andra genom att ha sex. Men sexuell lust kan betyda mer är kroppslig tillfredsställelse. Det kan också handla om lusten att vara nära en annan person och både ta emot och skänka sexuell njutning.

Onani

De flesta talar inte om onani. Det kan bero på att onani känns väldigt privat och därför är pinsamt att prata om. Vissa kan också skämmas för att de har lärt sig att onani är fult eller till och med skadligt. Idag vet vi att onani är bra för vår hälsa eftersom musklerna i bäckenbotten tränas och vid utlösning så töms körtlar på vätska. Onani behöver inte leda till orgasm.

För att kunna njuta av sin sexualitet kan det vara bra att få kunskap om hur kroppen fungerar. Onani tillsammans med kunskap om kroppen är en bra start. Genom onani kan du prova dig fram till vad du själv tycker om. Om du sedan väljer att ha sex tillsammans med någon kan du visa vad du njuter av.

Lust och olust

Alla har olika stor sexlust. En del vill ha sex varje dag medan andra vill ha det någon gång i veckan eller några gånger i månaden. Vissa har aldrig känt lust så länge de kan minnas. Vill du inte ha sex ofta betyder det alltså inte att du är sjuk eller saknar förmåga att bli sexuellt upphetsad. Så länge du själv inte upplever det som ett problem så är det rätt för just dig. Men naturligtvis kan det skapa problem i en relation om den ena parten vill ha sex oftare än den andra och man inte hittar sätt som passar båda.

Sexlusten kan variera över tid och det behöver inte vara något att oroa sig för. Om den lust du en gång haft försvinner under en längre tid kan det vara en signal om att något inte står rätt till och du behöver försöka ta reda på vad det är.

Parförhållanden

De flesta kan förlora lusten för sex till och från i livet, särskilt om du jobbar mycket och dessutom har fullt upp med att sköta barn och hushåll. Men stress och trötthet påverkar sällan bara sexlivet utan hela relationen. Minskad lust även kan bero på sjukdom, viss medicinering, oro, dåliga relationer, att man har sex på sätt som inte fungerar bra för en, konflikter eller tidigare saker man varit med om som sedan kan påverka sexualiteten på olika sätt.

Om din partner inte vill ha sex lika ofta som tidigare kan det vara ett tecken på att något är fel i er relation, men det behöver inte vara det. Därför är det viktigt att du och din partner har en öppen relation och kan prata om hur ni vill att relationen ska fungera. Utan diskussion kan inga problem lösas och små problem kan lätt bli stora.

Både kvinnor och män kan känna sig pressade och tappa lusten av de bilder av sex som massmedia förmedlar. Kvinnor kan tro att de måste vara på ett visst sätt och ställa upp på vad som helst medan män kan känna att de alltid måste kunna och vilja ha sex.

Ungdomar

En del ungdomar kan känna sig pressade att ha samlag även om de inte vill. När du är ung behöver du tid att utforska din egen sexualitet och att prova dig fram. Du behöver lära dig var du har dina egna gränser och våga visa dom. Sex är så mycket mer än att ha samlag.

Om du känner lust och nyfikenhet så kan du börja med att utforska din egen kropp. Smek dig själv och låt dina händer leta efter ställen som är sköna att ta på, prova dig fram och följ känslan. Det kallas för att onanera.

Om du känner att du vill vara nära någon och du har någon som känner likadant så kan ni börja med att kramas, pussas och kyssas och kanske övergå till smek och hångel. Det är viktigt att du är med någon du litar på. Att du känner att du kan vara öppen och säga nej när du inte vill mer och att personen du är med lyssnar och respekterar dig. Men det är lika viktigt att du är lyhörd för hur din partner känner så det blir ömsesidigt och båda känner att man vill.

Äldre

Den sexuella lusten kan minska med åldern. Det kan bero på många olika saker, som att du inte är lika rörlig i kroppen som tidigare eller att du lever i en relation där sexlivet har stagnerat. Dessutom är äldres sexualitet lite tabu och något man inte pratar om. Men ålder i sig är ingen orsak till minskad sexuell lust.

Att den sexuella förmågan förändras har inget att göra med den sexuella lusten. Lusten kan fortfarande vara densamma.

Äldre män kan få svårare med potensen medan äldre kvinnor kan få problem med torra slemhinnor. Om du brukar ha samlag och det börjar bli svårare att genomföra dem, kan du vända dig till din husläkarmottagning och eventuellt få en remiss till en specialist.

Fråga om råd

Undrar du över något? Kanske har någon annan undrat samma sak. Leta upp din fråga i svarsbanken eller ställ en fråga själv till personal inom vården. Klicka på Fråga om sex- och samlevnad till höger. De som svarar har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor.

Du kan även fråga en sjuksköterksa via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar. Här får alla som frågar svar. Klicka på länken till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.