Alla par kan få problem i sin relation. Då kan det vara bra att prata med någon utomstående. Alla kommuner erbjuder parsamtal hos familjerådgivningen. Man kan också få samtalsbehandling i sin församling och hos olika privatpraktiserande terapeuter.

Påfrestningarna på parrelationen kan vara många. Ibland uppstår svårigheter redan under förälskelsen. Förändringar i livssituationen som till exempel arbetslöshet eller sjukdom kan leda till kriser och konflikter. Många par upplever problem i sin relation under småbarnsåren. När barnen vuxit upp och lämnat hemmet är en annan period i livet som kan vara jobbig. Det första steget mot en lösning på problemen är ofta att söka hjälp.

Viktigt att prata med varandra

Vilket problemet än är, är det viktigt att prata om det. Ni kanske har börjat undra om kärleken har tagit slut? Det sexuella samlivet kanske inte fungerar? Andra problem kan vara otrohet, svartsjuka, familjevåld, att vara styvförälder och barnuppfostran. I parsamtal får ni hjälp att sätta ord på det som är svårt att prata om. Det hjälper er att förstå varandra och er själva bättre. Om ni har barn och inte får kommunikationen att fungera går det ut över barnen. Ju tidigare ni söker hjälp desto bättre.

Allt stöd är frivilligt. Du väljer själv vart du vill gå för att få hjälp.

Kommunens familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning för dem som behöver det. Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om Mansjouren i Stockholm erbjuder parsamtal och telefonrådgivning. Det finns flera kvinno- och tjejjourer runtom i länet. Det går alltid att hitta en stödtelefon som är öppen. Ibland går det snabbare och känns bättre att få hjälp på telefon. Den du får prata med när du ringer till ett journummer är ofta en frivilligarbetare. Mansjouren och kvinnojourerna har stor erfarenhet av våld i nära relationer. Många kvinnojourer tar dock inte emot män och erbjuder därmed inte heller parsamtal.