P-piller ett säkert preventivmedel. Det finns många olika sorter och du kan förhoppningsvis hitta en variant som passar just dig.

Ett piller tas varje dag i tre veckor. Den fjärde veckan är antingen pillerfri, eller så äter du piller utan hormoner den veckan. Då får du mens.

P-piller kallas också kombinerade p-piller eftersom de innehåller en kombination av hormonerna östrogen och gestagen. Hormonerna gör att ägglossningen uteblir och att sekretet i livmoderhalsen blir så segt att spermierna inte kan ta sig igenom. Slemhinnan i livmodern förtunnas också. Det gör det svårare för ett befruktat ägg att fästa.

Det finns flera typer av kombinerade p-piller med olika sammansättning av hormoner. Det gör att du kan få mer eller mindre biverkningar av olika p-piller. Mängden hormoner är dock ungefär densamma i alla p-piller eftersom alla varianter har till uppgift att hindra ägglossning. Är du inte nöjd med en sorts p-piller kan du prova en annan. En barnmorska kan hjälpa dig att hitta rätt.

Fördelar med p-piller

  • Skyddar effektivt mot graviditet om de tas regelbundet.
  • Minskar Mina vårdkontakter.
  • Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

Så påverkar p-piller mens och framtida graviditet

Menstruationen påverkas under tiden du äter p-piller. Hos en del minskar menstruationen och hos några uteblir den helt. Det är inte farligt att inte ha mens och du kan strunta i de pillerfria veckorna genom att börja på en ny p-pillerkarta direkt efter den förra. På så sätt kan du antingen skjuta upp mensen i en vecka om du till exempel ska ut och resa, eller välja att aldrig ha mens.

När du slutar med p-piller får du ägglossning igen och kan bli gravid. Det är inte svårare att bli gravid efteråt. Tvärtom visar studier att fertiliteten är något högre hos kvinnor som ätit p-piller jämfört med dem som inte har gjort det.