När vi har sex vill vi gärna kunna slappna av och inte oroa oss för könssjukdomar eller oönskad graviditet. Kondom ger ett bra skydd.

Ibland kan du ha en könssjukdom utan att själv veta om det, eftersom många könssjukdomar inte visar symtom. Därför är det viktigt att alltid använda kondom när du är osäker.

Hur man använder kondom

Se till att kondomen är färsk och inte gått över sista förbrukningsdatum. På kondompaketet finns en bruksanvisning. Varje gång man har sex måste man använda en ny kondom. Det går alltså inte att tvätta av den och använda den flera gånger.

När du använder kondom med en partner kan ni sätta på den tillsammans. Att använda kondom behöver inte vara något man smusslar med. Gör det till en del i akten. Då blir sexakten mer spännande och avslappnad och du undviker att råka göra hål på kondomen. Spermier kan tränga ut genom minsta hål. För bästa skydd ska kondom användas vid vaginalt och analt samlag samt vid oralsex.

När man använder kondom och mannen fått utlösning bör man avbryta samlaget. Ibland kan det vara lockande att fortsätta ett litet tag till medan penis slaknar. Men om samlaget fortsätter efter att penis slaknat kan sperma tränga upp längs kondomväggen och komma ut. Dessutom kan kondomen lättare glida av när penis är slakare. Om mannens partner inte fått orgasm finns många andra sätt att fortsätta, förutom penetrering.

Det är viktigt att kondomen hålls fast under hela sexakten så att den inte halkar av penis. Det händer lätt när man drar ut penis efter utlösningen. Håll därför i kondomen vid penisroten när den dras ut.

Glidmedel

Ibland kan du behöva extra glidmedel. Glidmedlet ska vara vatten- eller silikonbaserat. Fett och olja kan skada kondomer av gummi och orsaka att de blir sköra och går sönder. Vattenbaserade glidmedel finns att köpa på apoteket, men det finns även andra sorter i handeln med smak eller doft.

Vid analt samlag räcker inte det glidmedel som redan finns på kondomen. Då måste du alltid använda extra glidmedel. Det finns att köpa glidmedel på tub.

Släng bort kondomen

Släng den använda kondomen i soporna. Om du slänger den i toaletten kan den fastna och ställa till problem på reningsverken. Dessutom har kondomer en tendens att flyta upp igen efter att man spolat.

Är kondomen säker?

Kondomer som säljs i Sverige är mycket säkra. De testas enligt några av världens strängaste normer för att få lov att säljas här. Men inga preventivmedel är 100-procentiga. Kondomen är så nära man kan komma. Det är viktigt att den används vid varje samlag från början till slut, utan att den går sönder eller glider av. Ibland kan det bli ett litet hål utan att du märker det. Är du osäker kan du efter samlaget slå en knut på kondomen. Pressa innehållet lite lätt nedåt i kondomen för att se om den håller tätt.

Det är inte säkrare att använda två kondomer på samma gång, tvärtom. Om du använder två kondomer kan friktionen mellan dem göra så att de går sönder.

Om kondomen ramlar av eller spricker

Hur noggrann du än är kan det hända att kondomen spricker eller ramlar av. Tyvärr kan du i efterhand inte skydda dig mot en könssjukdom eller mot hiv. Är du osäker bör du gå och testa dig efteråt. Kvinnan kan undvika en oönskad graviditet genom att ta dagen-efter-piller eller akut-p-piller. De finns receptfritt på apotek.

Tryggare med kondom

En del kan tycka att det känns besvärligt att mitt i den heta sexakten avbryta och trä på en kondom. En del män och kvinnor tycker också att det är skönare utan, men visar du att du vill använda kondom visar du också att du är kåt. Att du är glad och vill. Kondom signalerar trygghet och ansvar. "Mig kan du lita på." Ansvar är sexigt. En människa som visar ansvar får sin partner att känna sig trygg och det blir lättare att ge njutning.

Kondomen fungerar också så att den kramar åt penis något. Det gör att utlösningen fördröjs, något som är en fördel för många, eftersom det ibland kan ta lite längre tid för kvinnan att få orgasm. Det är bådas ansvar att använda skydd. Det är viktigt att veta att kondomen är det enda preventivmedlet för mannen och det enda sättet för honom att kontrollera sin fertilitet. Om kondomen blir ett naturligt inslag i sexakten kan man säga att den inte bara skyddar mot oönskad graviditet och könssjukdomar, den skyddar också mot ångest, olust och rädsla vid sex. Kondomen framkallar därför lust och glädje.

Olika kondomer

Den finns många kondomer att välja mellan beroende på vad du tycker om. De flesta kondomer är tillverkade av latex, som är en sorts gummi, men några är av plast. Plastkondomerna är luktfria och passar gummiallergiker. Några kondomer är tunnare och några extra starka. Kondomer finns med eller utan behållare och med eller utan glidmedel. För oralsex rekommenderas kondom utan glidmedel.

De flesta kondomer är profilerade, det vill säga de svänger in lite under ollonkanten. Kondomer finns i olika storlekar och är tänjbara. Därför spelar det heller ingen roll om penis är sned vid erektion. Gummit har en speciell lukt, men smakar oftast ingenting. Däremot kan man köpa kondomer i olika smaker. De flesta kondomer är naturfärgade, men finns även i olika färger. För extra känsla finns även knottriga, vågiga, med ribbor, kramiga och trånga.

Förvaring

När du är upphetsad och redo för samlaget vill du kanske inte springa runt och leta efter kondomer. Därför är det bra att förvara kondomer i nattduksbordet eller i någon lös ficka. Då finns de nära till hands. Kondomer kan vara känsliga. Latexkondomer håller i fem år om de är lufttätt förpackade och förvaras i rumstemperatur eller på en sval plats. Du bör kolla dina kondomer med jämna mellanrum och se att sista förbrukningsdatum är aktuellt, att kondomen är hel och att de inte har torkat. Ha aldrig kondomer i solen eller i handskfacket i bilen. Där kan de torka ut fortare. Var försiktig med kondomer i plånboken eller i en ficka nära kroppen. De kan tryckas ihop och gå sönder.

Här hittar du kondomer

Kondomer går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. De finns också på apoteket, bensinmackar, pressbyrån och vissa kiosker. De kan också beställas via postorder. Om du är ung kan du hämta gratis kondomer hos skolsyster, på barnmorske-, ungdoms- och studentmottagningar. Kondomer delas också ofta ut på olika festivaler.

Kondomhistoria

Sedan långt tillbaka har människan använt kondomer för att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar eller oönskade graviditeter. För många hundra år sen använde japanerna fint arbetade sköldpaddskal. I Europa och Skandinavien använde vi djurtarmar eller linnetrasor.

På 1700-talet fick kondomen sitt namn. Den engelska kungen Charles II var orolig för att alla hans älskarinnor fick så många barn. Han bad då sin läkare, Dr. Condom att hjälpa honom. Dr. Condom gav kungen just kondomer. Kungen blev så nöjd att han adlade läkaren. I slutet av 1800-talet utvecklade Goodyear gummikondomen. De första kondomerna var tjocka som cykelslangar. På 1800-talet spreds samtidigt en ny syn på kondomen. Man ansåg att de var okristliga och syndiga eftersom de hindrade befruktning. Kondomerna användes ändå i smyg.

I Sverige stiftades 1910 en lag som förbjöd preventivmedel. Tack vare läkarkåren tilläts kondomen till slut eftersom riksdagen övertygades om att kondomer var det enda skyddet mot könssjukdomar. Lagen tillät preventivmedel men förbjöd information om dem. På 1930-talet började man göra kondomer av latex. Nu blev kondomerna tunnare, mer töjbara och billigare. Preventivmedelslagen upphävdes 1937, men inte helt.

Ända in på 1960-talet fick kondomer endast säljas som sjukvårdsartiklar, gummivaror och kontrollerade varor. 1970 upphävdes lagen helt.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.