Många känner sig trötta och hängiga under höst- och vinterhalvåret. Det är normalt, ljuset är nämligen mycket viktigt för vårt välbefinnande. Om du påverkas av mörkret finns det flera saker du kan göra för att må bättre. Om du behöver hjälp kontakta din vårdcentral.

Det är inte naturligt för oss här uppe i Norden att vara vakna lika många timmar på vintern som under sommaren. Vi har kvar vissa delar av ett däggdjursbeteende och när den mörka årstiden kommer förbereder vår hjärna sig på vintersömnen.

Teoretiskt sett skulle vi kunna gå i ide, som björnen gör. Tack och lov har vi utvecklat ett mindre sömnigt beteende. Men en del av oss upplever en mer eller mindre plågsam trötthet under den mörkaste årstiden. Det beror på att vintersömnen är en djupt inprogrammerad biologisk funktion, styrd av hormoner som regleras efter dagsljusväxlingar eller solljuset, säger Urban Södergren, psykiatriker specialiserad på vinterdepression.

Ljuset som väckarklocka

För cirka 200 år sedan levde vi efter årstidernas naturliga växlingar. Under sommarens ljusa månader arbetade vi ute på åkrarna så länge solen var uppe och när vintern kom drog vi oss tillbaka inomhus. Ljuset var vår väckarklocka. Vi vaknade när solen gick upp och gick i säng när det blev mörkt. På så vis sov vi upp emot 14 timmar på vintern och hälften av tiden under sommaren.

Tack vare elektriciteten kan vi idag arbeta lika mycket på vintern som på sommaren. Men det ljus som kommer från en vanlig glödlampa når inte riktigt upp till den ljusstyrka som är nödvändig för att våra hjärnor ska kunna reglera hormonerna som styr vakenhet och sömn.

Sömn- och vakenhormon

Sömnhormonet melatonin bildas i hjärnans tallkottkörtel. Produktionen styrs av dygnets växling mellan ljus och mörker, direkt via ögats näthinna. När mörkret faller påbörjas melatoninproduktionen och pågår tills ögat exponeras för dagsljus igen. Då aktiveras istället kroppens olika stresshormon och vi blir mer pigga och alerta.

Trots att vi får för lite dagsljus under den mörka tiden klarar de allra flesta av oss ändå av att gå upp på morgonen och vara någorlunda pigga under dagen. Att gå och lägga sig lite tidigare på kvällen och ta en promenad på lunchen räcker för att hålla sig vaken och fungera normalt.

Egenvård

  • Tänd ljuset i rummet så fort du vaknar och ligg kvar en stund i sängen så att produktionen av sömnhormonet melatonin bromsas. Installera en timer så att du vaknar i ett ljust rum.
  • Satsa på ordentlig belysning både hemma och på jobbet. Taklampor som sprider ljuset upp i taket, så kallade ”uplights” är bäst. Undvik att sitta framför datorskärmen i ett mörkt rum. Hela rummet måste vara upplyst. Mörker och tända stearinljus gör dig sömning.
  • Måla väggarna vita så reflekteras ljuset bättre.
  • Unna dig en halvtimmes promenad på lunchen. Ljuset påverkar oss positivt även under molniga dagar.
  • Ta en kort tupplur mitt på dagen om du har möjlighet. Vila inte mer än tjugo minuter. Längre tid stör nattsömnen.
  • Motion har en positiv effekt på vintertrötthet. Nödvändiga hormoner sätts igång och gör oss pigga. För bästa effekt bör man utföra motionsaktiviteten regelbundet, vid samma tidpunkt varje gång.
  • Fyll på med ljus. Åk iväg på en veckas solsemester om du har möjlighet.

Fråga om råd

Undrar du över något? Kanske har någon annan undrat samma sak. Klicka på Hitta frågor och svar till höger. Leta upp din fråga eller ställ en fråga själv till personal inom vården. De som svarar har inte möjlighet att svara på alla frågor.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla som frågar svar. Klicka på länken till höger.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om du behöver hjälp, kontakta din vårdcentral eller en öppen psykiatrisk mottagning. Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill. Nu finns även möjlighet att kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. .

Läs mer

Läs mer om i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.