Både kropp och själ behöver ljus för att må bra. Du kan öka ditt välbefinnande genom att ta vara på solens ljus – och dagsljuset.

Solen styr liv på jorden. Blommor och träd måste ha solljus för att få energi och växa, djur äter växterna och blir i sin tur uppätna av andra djur – och människor. Solens värme driver havens strömmar, vindar och vädersystem. Att solen har ansetts som gudomlig i alla tider är inte så underligt. Men vår kunskap om hur solens ljus faktiskt påverkar oss till kropp och själ är både begränsad och omdiskuterad.

Solen och tuppen väckte

För bara några hundra år sedan levde vi efter årstidernas naturliga växlingar. Under sommarens ljusa månader arbetade vi ute på åkrarna så länge solen var uppe och när vintern kom drog vi oss tillbaka inomhus. När solen gick upp vaknade vi med tuppen. Efter dagens arbete gick vi i säng när det blev mörkt. På så vis sov vi betydligt mera om vintern än om sommaren.

Tack vare elektriciteten kan vi idag arbeta lika mycket på vintern som på sommaren. Men det ljus som kommer från en vanlig glödlampa når inte riktigt upp till den ljusstyrka som behövs för att våra hjärnor ska kunna reglera hormonerna som styr vakenhet och sömn.

Gå i ide

Egentligen är det inte naturligt för oss här uppe i Norden att vara vakna lika många timmar på vintern som under sommaren. Vi har kvar vissa delar av det gamla däggdjursbeteendet och när den mörka årstiden kommer förbereder hjärnan sig på vintervila.

Vi skulle kunna gå i ide, som björnen gör. Som tur är har vi dock utvecklat ett mindre sömnigt beteende, men många blir trötta och hängiga när det är som mörkast. Det beror på att vintersömnen är en djupt inprogrammerad biologisk funktion, styrd av hormoner som regleras efter hur dagsljuset växlar.

Sömn- och vakenhormon

Sömnhormonet melatonin bildas i hjärnans tallkottkörtel. Produktionen styrs av dygnets växling mellan ljus och mörker, direkt via ögats näthinna. När mörkret faller börjar tillverkningen av melatonin och pågår tills ögat exponeras för dagsljus igen. Då aktiveras i stället kroppens olika stress- och vakenhetshormon och vi blir mer pigga och alerta.

Några ljusa idéer

  • Passa på att ”ladda upp” med ljus under det ljusa halvåret och försök att vistas utomhus så mycket som möjligt.
  • Unna dig en halvtimmes promenad på lunchen. Ljuset gör dig piggare och gladare, liksom rörelsen. Det gäller även under molniga dagar.
  • Tänd ljuset i sovrummet så fort du vaknar. Ligg kvar i sängen en stund och ”morna dig”. Då drar hjärnan ner på produktionen av sömnhormonet melatonin. Du kan också installera en timer så att du alltid vaknar i ett ljust rum.
  • Satsa på ordentlig belysning - både hemma och på jobbet. Taklampor som sprider ljuset upp i taket är bäst. Sitt inte framför datorn i ett mörkt rum. Hela rummet ska vara upplyst. Mörker och tända stearinljus gör dig sömnig.
  • Måla väggarna vita - då reflekteras ljuset bättre.
  • Fyll på med ljus när dagarna blir kortare. Åk iväg på en veckas solsemester om du kan, gärna i skarven oktober-november. En skidsemester framåt vintern ger också ett rejält ljustillskott.