Ingredienser

5 portioner

4 – 5 (500 g) rödbetor
2 (180 g) gula lökar
1 (75 g) morot
1 klyfta (200 g) vitkål
1½ msk flytande margarin
1 liter grönsaksbuljong (vatten + buljongtärningar)
1 lagerblad
1 msk vinäger eller pressad citron
(salt, vitpeppar)

Till servering
8 msk (130 g) lättkesella med riven pepparrot

Gör så här

  • Skala rödbetor, lök och morot.
  • Skär allt utom en av rödbetorna i fina strimlor.
  • Värm margarinet i en gryta och fräs grönsakerna ett par minuter.
  • Tillsätt vatten, buljongtärningar och lagerblad.
  • Koka alltsammans under lock på svag värme 20 – 30 minuter.
  • Smaksätt eventuellt med salt och vitpeppar.
  • Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan får då en vacker röd färg.
  • Smaka av med vinäger eller pressad citron.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker samt bröd med lättmargarin. Till efterrätt pannkaka med sylt eller ostkaka gjord på keso med 1 - 2 dl bär.

Energimängd

1 portion innehåller:
120 kcal
4,2 g fett varav 0,7 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
550kcal
20 g fett varav 5,8 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
670 kcal
24,2 g fett varav 6,5 g mättat fett