Ingredienser

6 portioner

2 (180 g) gula lökar
1 – 2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk flytande margarin
3 (225 g) potatisar
3 (225 g) morötter
1 burk (400 g) krossade tomater
1 l grönsaksbuljong (vatten + buljongtärningar)
1 msk vinäger, 1 lagerblad, ½ tsk timjan
1½ dl (135 g) röda linser
salt, vitpeppar, gurkmeja
rivet skal och saft av ½ apelsin eller citron
2 msk (5 g) persilja, finhackad

Vitlöksyoghurt
1 ½ dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta finhackad
½ dl (9 g) persilja
spiskummin

Gör så här

  • Skala lök, potatis och morötter.
  • Hacka löken, tärna potatisen och skiva morötterna.
  • Fräs löken tillsammans med vitlöken i margarinet i en stor kastrull några minuter utan att det bryns.
  • Tillsätt potatis, morötter, tomatkross, vatten och buljongtärningar, vinäger och kryddor.
  • Koka under lock på svag värme 10 – 12 minuter.
  • Tillsätt linserna och koka soppan tills potatisen och morötterna är mjuka, cirka 6 – 8 minuter.
  • Smaka av med salt, vitpeppar och gurkmeja.
  • Tillsätt apelsin eller citronsaft + skal.
  • Strö över persilja.
  • Blanda ingredienserna till vitlöksyoghurten, låt stå svalt.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker samt bröd med lättmargarin. Till efterrätt pannkaka med sylt eller ostkaka gjord på keso med 1 - 2 dl bär.

Energimängd

1 portion innehåller:
209 kcal
6,8 g fett varav 2 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
550 kcal
20 g fett varav 5,8 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
759 kcal
26,8 g fett varav 7,8 g mättat fett