Ingredienser

5 portioner

200 g färsk eller djupfryst fiskfilé
150 g crabfish eller räkor
5 (375 g) potatisar
4 (300 g) morötter
1 bit (50 g) rotselleri
1 (90 g) gul lök
1 (125 g) purjolök
1 msk flytande margarin
1 pkt saffran
1 l fiskbuljong (vatten + buljongtärningar)
2 dl lättmjölk
2 msk maizenamjöl
salt, vitpeppar
2 msk (5 g) persilja, finhackad

Gör så här

  • Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta.
  • Skär dem i tärningar.
  • Tina crabfish/räkor.
  • Skala och skiva potatisen.
  • Skala och finstrimla morötter och rotselleri.
  • Skala och finhacka löken.
  • Snitta, skölj och strimla purjolöken.
  • Värm margarinet och saffran i en gryta.
  • Lägg i och fräs grönsaker och potatis ett par minuter.
  • Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  • Koka alltsammans under lock på svag värme cirka 10 minuter.
  • Lägg i fisken, sjud den cirka 5 minuter.
  • Rör ut maizenamjölet med mjölken till en slät redning.
  • Tillsätt redningen under omrörning och låt soppa bara koka upp.
  • Lägg i crabfish/räkor och låt soppan bli het utan att koka.
  • Smaka av och strö över persilja.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker samt bröd med lättmargarin. Till efterrätt pannkaka med sylt eller ostkaka gjord på keso med 1 - 2 dl bär.

Energimängd

1 portion innehåller:
204 kcal
3,6 g fett varav 0,7 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
550 kcal
20 g fett varav 5,8 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
754 kcal
23,6 g fett varav 6,5 g mättat fett

Tillagar du receptet på traditionellt sätt med hårt margarin och matlagningsgrädde (15 % fett) istället för flytande margarin och lättmjölk innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
252 kcal
9,3 g fett varav 5,2 g mättat fett