Ingredienser

5 portioner

1½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl (50 g) flytande margarin
1 dl (110 g) lättkesella
1-2 msk kallt vatten

Fyllning
250 g bladspenat
125 g marinerad lax
5 (375 g) kokta potatisar
2 ägg
2 dl lättmjölk
½ tsk salt
vitpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda de båda mjölsorterna med margarinet och kesella.
  • Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  • Tryck ut degen i en osmord pajform.
  • Nagga degbottnen med en gaffel och låt formen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Fyllning:

  • Tina spenaten så att den går att skära grovt.
  • Låt den rinna av.
  • Skär laxen i små bitar.
  • Skiva den kokta potatisen och lägg den i botten av pajskalet och fördela spenaten och laxen över.
  • Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna.
  • Häll äggsmeten i pajskalet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stannat och fått fin färg, cirka 30 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
334 kcal
13,6 g fett varav 2,2 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
624 kcal
24,6 g fett varav 4,5 g mättat fett