Ingredienser
5 portioner
1½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl (50 g) flytande margarin
1 dl (110 g) lättkesella
1-2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g bladspenat
125 g marinerad lax
5 (375 g) kokta potatisar
2 ägg
2 dl lättmjölk
½ tsk salt
vitpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda de båda mjölsorterna med margarinet och kesella.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
- Tryck ut degen i en osmord pajform.
- Nagga degbottnen med en gaffel och låt formen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Fyllning:
- Tina spenaten så att den går att skära grovt.
- Låt den rinna av.
- Skär laxen i små bitar.
- Skiva den kokta potatisen och lägg den i botten av pajskalet och fördela spenaten och laxen över.
- Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna.
- Häll äggsmeten i pajskalet.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stannat och fått fin färg, cirka 30 minuter.
Komplettera till en hel måltid
För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.
Energimängd
1 portion innehåller:
334 kcal
13,6 g fett varav 2,2 g mättat fett
Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett
Totalt innehåller hela måltiden:
624 kcal
24,6 g fett varav 4,5 g mättat fett