Ingredienser

6 pizzor

2½ dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1½ dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl

Fyllning
2 msk olivolja + 2 msk chilisås
200 g rökt skinka eller kassler, tärnad
100 g fetaost (16 % fett), tärnad
2,5 dl majskorn
4 (260 g) tomater, skivade
60 g rökt korv/salami, finstrimlad
1 tsk basilika
1½ dl (55 g) riven ost (10 %)
30 st (150 g) svarta oliver

Gör så här

        • Sätt ugnen på 225°.
        • Ljumma vattnet till 37° (fingervarmt).
        • Smula sönder jästen i en bunkeoch rör ut den i lite av vattnet.
        • Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
        • Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
        • Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
        • Gör under tiden i ordning fyllningen.
        • Tag upp degen på mjölat bakbord.
        • Arbeta med några få tag.
        • Dela degen i 6 bitar och kavla ut till tunna runda bottnar, ca 10 - 12 cm i diameter.
        • Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
        • Bred oljan och chilisåsen över hela ytan.
        • Strö på skinkan/kasslern och fetaosten.
        • Lägg på majsen, tomaterna och korven.
        • Strö över basilika och osten.
        • Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
        • Garnera med oliverna.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 pizza innehåller:
455 kcal
15,7 g fett, varav 4,1 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
745 kcal
26,7 g fett, varav 6,4 g mättat fett

Jämför du med SLVs livsmedelstabell innehåller motsvarande mängd restaurangpizza utan måltidstillbehör:
748 kcal
36,1 g fett varav, 17,1 g mättat fett