Ingredienser

6 pizzor

2½ dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1½ dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl

Tomatsås
2 dl (200 g) krossade tomater
4 msk tomatpuré/chilisås
2 krm salt
½ krm svartpeppar
1 tsk basilika/oregano

Fyllning
900 g räkor med skal eller 300 g rensade, hackade eller
300 g crabfish, finhackad
200 g färska eller djupfrysta champinjoner, skivade
20 st (100 g) gröna oliver, skivade
4 (260 g) tomater, skivade
2 tsk oregano, timjan eller basilika
1½ dl (55 g) riven ost (10 %)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Ljumma vattnet till 37° (fingervarmt).
  • Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet.
  • Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl.
  • Spara lite mjöl till utbakningen.
  • Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
  • Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  • Gör under tiden i ordning tomatsås och fyllning.
  • Tag upp degen på mjölat bakbord.
  • Arbeta med några få tag.
  • Dela degen i 6 bitar och kavla ut till tunna runda bottnar, cirka 10 - 12 cm i diameter.
  • Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  • Bred över tomatsåsen.
  • Lägg på räkorna/crabfishen, champinjonerna, oliverna och tomaterna.
  • Strö över oregano, timjan eller basilika och osten.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 pizza innehåller:
360 kcal
9,5 g fett, varav 1,5 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
650 kcal
20,5 g fett, varav 3,8 g mättat fett

Jämför du med SLVs livsmedelstabell innehåller motsvarande mängd restaurangpizza utan måltidstillbehör:
704 kcal
35,7 g fett varav 17,1 g mättat fett