Ingredienser

4 portioner (8 st)

1½ dl lättmjölk
25 g jäst
¼ dl (25 g) flytande margarin
½ tsk salt
½ ägg
2 dl grahamsmjöl
3 – 4 dl vetemjöl

Fyllning
3 hårdkokta ägg, hackade
3/4 dl kryddgrönt, finhackat
1 dl matyoghurt
200 g gravad/rökt lax, strimlad
uppvispat ägg till pensling

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Värm mjölken till 37° (fingervarmt).
  • Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölken.
  • Tillsätt resten av mjölken, margarinet, salt, ägg och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  • Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
  • Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  • Gör under tiden i ordning fyllningen
  • Tag upp degen på mjölat bakbord.
  • Arbeta med några få tag.
  • Dela degen i 8 bitar och kavla ut till runda kakor, cirka 14 - 15 cm i diameter.
  • Lägg cirka 1½ msk fyllning på varje kaka.
  • Vik den dubbel och tryck ihop kanterna väl med en gaffel.
  • Lägg pirogerna på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  • Jäs pirogerna under bakduk cirka 15 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd:

1 portion innehåller:
519 kcal
18 g fett varav 4,4 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
809 kcal
29 g fett varav 6,7 g mättat fett

Jämför du med SLV:s livsmedelstabell innehåller motsvarande mängd pirog utan måltidstillbehör:
438 kcal
30,5 g fett varav 11,9 g mättat fett