Ingredienser

5 portioner

1½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl (50 g) flytande margarin
1 dl (110 g) lättkesella
1-2 msk kallt vatten

Fyllning
300 g nötfärs
5 kokta potatisar
200 g färska, konserverade eller djupfrysta champinjoner
1 (125 g) purjolök
1 msk flytande margarin
2 dl mild yoghurt (3 %)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk kinesisk soya
1 msk (16 g) dijonsenap

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda de båda mjölsorterna med margarinet och kesella.
  • Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  • Tryck ut degen i en osmord pajform.
  • Nagga degbottnen med en gaffel och låt formen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Fyllning:

  • Skölj och skiva champinjonerna.
  • Snitta, skölj och skiva purjolöken.
  • Bryn färsen i margarinet i en stekpanna på medelstark värme.
  • Finfördela den med en trä/plastgaffel.
  • Tillsätt champinjoner och purjolök låt det fräsa med några minuter.
  • Rör ner yoghurt och tillsätt salt, peppar, soya och senap.
  • Skiva den kokta potatisen och lägg den på botten av pajskalet.
  • Fyll pajskalet med köttfärsröran.

Komplettera till en hel måltid

För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.

Energimängd

1 portion innehåller:
395 kcal
17,2 g fett varav 4,3 g mättat fett

Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett

Totalt innehåller hela måltiden:
685 kcal
28,2 g fett varav 6,3 g mättat fett

Tillagar du pajskalet på traditionellt sätt med hårt margarin istället för flytande margarin och lättkesella och använder hårt margarin och creme fraiche (34 % fett) istället för flytande margarin och matyoghurt till fyllningen innehåller 1 portion utan måltidstillbehör:
495 kcal
38 g fett varav 19 g mättat fett