Ingredienser
5 portioner (10 st)
1 ½ dl lättmjölk
23 g jäst
¼ dl (25 g) flytande margarin
½ tsk salt
½ ägg
2 dl grahamsmjöl
3 – 4 dl vetemjöl
Fyllning
250 g nötfärs
2 (180g) gula lökar
1 msk flytande margarin
½ dl (9 g) dill, finhackad
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl matyoghurt
uppvispat ägg till pensling
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Värm mjölken till 37° (fingervarmt).
- Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken, margarinet, salt, ägg och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
- Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Gör under tiden i ordning fyllningen:
- Skala och finhacka löken.
- Bryn den tillsammans med färsen i margarinet i en stekpanna på medelstark värme.
- Tillsätt dill, kryddor och matyoghurt.
- Tag upp degen på mjölat bakbord.
- Arbeta med några få tag.
- Dela degen i 10 bitar och kavla ut till runda kakor, cirka 12 cm i diameter.
- Lägg cirka 1½ msk fyllning på varje kaka.
- Vik den dubbel och tryck ihop kanterna väl med en gaffel.
- Lägg pirogerna på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Jäs pirogerna under bakduk cirka 15 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Komplettera till en hel måltid
För att måltiden ska bli komplett behöver du lägga till 3 dl råkost med lite vinägrett eller 1,5 - 2 dl kokta grönsaker, samt bröd med lättmargarin och en frukt.
Energimängd
1 portion innehåller:
402 kcal
13,7 g fett varav 3,9 g mättat fett
Måltidstillbehör innehåller:
290 kcal
11 g fett varav 2,3 g mättat fett
Totalt innehåller hela måltiden:
692 kcal
24,7 g fett varav 6,2 g mättat fett
Jämför du med SLV:s livsmedelstabell innehåller motsvarande mängd pirog utan måltidstillbehör:
438 kcal
30,5 g fett varav 11,9 g mättat fett