Ingredienser

8 st

½ dl (50 g) flytande margarin
2½ dl lättmjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 tsk socker
2 dl grahamsmjöl
cirka 4 dl vetemjöl
1 msk rapsolja

Fyllning
300 g räkor med skal eller 100 g rensade
1 brk (185 g) tonfisk i vatten (avrunnen)
1 dl (95 g) lättmajonnäs
½ dl matyoghurt
1 msk (17 g) chilisås
2 hårdkokta ägg, hackade
2 msk (30 g) bostongurka
1 dl (60 g) ärter
2 msk (5 g) dill, finhackad
½ tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Blanda margarinet med mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
  • Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
  • Tillsätt resten av mjölken, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  • Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
  • Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  • Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
  • Kavla ut den och tag ut 8 rundlar med mått, cirka 13 cm i diameter.
  • Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  • Nagga dem tätt med gaffel och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  • Pensla kakorna med olja och vik ihop dem på mitten.
  • Nagga locken.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  • Låt börsarna svalna på galler under bakduk.

Fyllning:

  • Skala och hacka räkorna.
  • Blanda hacket med tonfisken, delad i småbitar.
  • Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
  • Fördela fyllningen i börsarna och garnera med salladsblad, tomatklyfta, citronklyfta och dillkvistar.

Energimängd

1 smögenbörs innehåller:
342kcal
14 g fett varav 2 g mättat fett

Bakar du på traditionellt sätt med hårt margarin och mjölk (3 % fett) istället för flytande margarin och lättmjölk och använder majonnäs (80 % fett) och creme fraiche (34 % fett) istället för lättmajonnäs (32 % fett) och matyoghurt till fyllningen innehåller 1 smögenbörs:
410 kcal
21,6 g fett varav 5,7 g mättat fett