Ingredienser
8 st
½ dl (50 g) flytande margarin
2½ dl lättmjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 tsk socker
2 dl grahamsmjöl
cirka 4 dl vetemjöl
1 msk rapsolja
Fyllning
300 g räkor med skal eller 100 g rensade
1 brk (185 g) tonfisk i vatten (avrunnen)
1 dl (95 g) lättmajonnäs
½ dl matyoghurt
1 msk (17 g) chilisås
2 hårdkokta ägg, hackade
2 msk (30 g) bostongurka
1 dl (60 g) ärter
2 msk (5 g) dill, finhackad
½ tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°.
- Blanda margarinet med mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
- Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av mjölken, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
- Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
- Kavla ut den och tag ut 8 rundlar med mått, cirka 13 cm i diameter.
- Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Nagga dem tätt med gaffel och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Pensla kakorna med olja och vik ihop dem på mitten.
- Nagga locken.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Låt börsarna svalna på galler under bakduk.
Fyllning:
- Skala och hacka räkorna.
- Blanda hacket med tonfisken, delad i småbitar.
- Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
- Fördela fyllningen i börsarna och garnera med salladsblad, tomatklyfta, citronklyfta och dillkvistar.
Energimängd
1 smögenbörs innehåller:
342kcal
14 g fett varav 2 g mättat fett
Bakar du på traditionellt sätt med hårt margarin och mjölk (3 % fett) istället för flytande margarin och lättmjölk och använder majonnäs (80 % fett) och creme fraiche (34 % fett) istället för lättmajonnäs (32 % fett) och matyoghurt till fyllningen innehåller 1 smögenbörs:
410 kcal
21,6 g fett varav 5,7 g mättat fett