Ingredienser
24 st
1½ dl fibrex
3 dl kokande vatten
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 tsk mald kummin
50 g jäst
3 dl grahamsmjöl
cirka 1,3 liter vetemjöl
Till pensling
1 ägg
solros- eller sesamfrön
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°.
- Häll fibrex och kokande vatten i en bunke och rör om.
- Låt blandningen stå cirka 5 minuter.
- Tillsätt det kalla vattnet, salt och kummin.
- Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
- Låt jäsa under bakduk 40 – 60 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
- Rulla ut 2 längder och dela varje längd i 12 bitar och forma runda bullar.
- Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Jäs bröden under bakduk cirka 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på solros- eller sesamfröna.
- Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Snabbjäsa deg i mikrovågsugn:
- Täck degbunken (av plast eller porslin) med en fuktad handuk eller plastfolie.
- Jäs på lågt effektläge (upptiningsläge), cirka 6 minuter för en deg på 5 dl degvätska.
Energimängd
1 bulle innehåller:
142 kcal
1,1 g fett varav 0,2 g mättat fett