Ingredienser
15 st
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk raps- eller olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl havrekli
10 dl vetemjöl
Fyllning
150 g lättkesella
3 vitlöksklyftor, pressade
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Värm vattnet till 37° (fingervarmt).
- Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
- Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, havrekli och nästan allt mjöl. Spara 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
- Rulla den lösa degen i olja och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Kavla ut degen på rikligt mjölat bakbord, cirka 2 cm tjock. Obs! Även ovansidan av degen mjölas.
- Skär 15 portionsbitar och lägg på fyllningen och nyp ihopkanterna, ungefär som när man gör kroppkakor.
- Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
- Jäs brödet under bakduk cirka 1 timme.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Energimängd
1 ciabatta innehåller:
180 kcal
3 g fett varav 0,3 g mättat fett
Bakar du på traditionellt sätt med mannagryn istället för havrekli och använder hårt margarin istället för lättkesella till fyllningen innehåller 1 ciabatta:
257 kcal
10,2 g fett varav 3,5 g mättat fett