Ingredienser

15 st

5 dl vatten
25 g jäst
2 msk raps- eller olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl havrekli
10 dl vetemjöl

Fyllning
150 g lättkesella
3 vitlöksklyftor, pressade

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Värm vattnet till 37° (fingervarmt).
  • Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
  • Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, havrekli och nästan allt mjöl. Spara 1 dl till utbakningen.
  • Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
  • Rulla den lösa degen i olja och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  • Kavla ut degen på rikligt mjölat bakbord, cirka 2 cm tjock. Obs! Även ovansidan av degen mjölas.
  • Skär 15 portionsbitar och lägg på fyllningen och nyp ihopkanterna, ungefär som när man gör kroppkakor.
  • Lägg dem på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  • Jäs brödet under bakduk cirka 1 timme.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Energimängd

1 ciabatta innehåller:
180 kcal
3 g fett varav 0,3 g mättat fett

Bakar du på traditionellt sätt med mannagryn istället för havrekli och använder hårt margarin istället för lättkesella till fyllningen innehåller 1 ciabatta:
257 kcal
10,2 g fett varav 3,5 g mättat fett